Bonheiden projectleider in uniek Europees dossier

Op 1 juni 2017

Ondertekening van Europees project door de burgemeesters van Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek
Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek werkten samen een intergemeentelijk fietsstratenplan uit.

De 4 gemeenten dienden dit project in bij Europa voor subsidiëring en gingen daarvoor op zoek naar Europese partners.

Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek ondertekenden samen met bijna alle Vlaamse gemeenten het Burgemeestersconvenant. Als ondertekenaars engageren de gemeenten zich ertoe om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Eén van de grootste boosdoeners op vlak van CO2-uitstoot is mobiliteit. Daarom zetten de gemeenten sterk in op een volwaardig fietsbeleid.

Een intergemeentelijk fietsstratenplan
Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek stelden daarom een fietswerkgroep samen en tekenden een fietsstratenplan uit dat verschillende attractiepolen met elkaar moet verbinden. Dit intergemeentelijk project moet voor het fietsverkeer de ontsluiting voorzien en de route verkorten van en naar de stations van Hever en Boortmeerbeek en naar de scholen in Haacht en Keerbergen.


Omdat de Dijle twee keer overgestoken wordt op deze fietsroutes moeten er twee fietsbruggen geplaatst worden. Die fietsbruggen verzwaren het budget aanzienlijk. Om te onderzoeken of dergelijk project ingediend kan worden voor Europese subsidiëring namen de gemeenten contact op met IGEMO.

Het intergemeentelijk project wordt Europees
De gemeente Bonheiden nam het projectleiderschap op zich en ging samen met IGEMO op zoek naar Europese partners, een noodzakelijke voorwaarde om een Europees subsidieproject te laten goedkeuren. En met succes!

Volgende Europese regio’s, organisaties, gemeenten en steden hebben alvast hun partnerschap toegezegd:
• The European Cyclist Federation
• Bonheiden, Keerbergen, Haacht, Boortmeerbeek (BE)
• Region Nordessen (DE)
• Department de Loire Atlantique (FR)
• Boulogne-sur-Mer (FR)
• University of Lancashire (GB)
• Kent (GB)
• Norfolk (GB)

Daarnaast is er ook interesse in het project vanuit Nederland (Breda en fietsersbond Nederland).
Het project werd op dinsdag 23 mei 2017 ingediend in de 5de oproep van het INTERREG Noord-West programma. Het Europees project bestaat uit drie delen.

Ten eerste focust het project zich op de verdere ontplooiing van het fietsnetwerk van/naar en in Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek als voortrekker binnen het partnerschap.

In tweede instantie worden de fietsstraten uitgetest in de partneregio’s en worden daar fietsnetwerken bepaald.

Als laatste gaan alle partners gezamenlijk innovatieve campagnes ontwikkelen via ‘Internet of Things’ om fietsen te promoten, gebaseerd op de ervaringen in Bonheiden met de fietsscanners in de lagere school en de Bike Challenge in Nordhessen.


Door de Europese samenwerking zal de kennis en ervaring opgedaan in Bonheiden in de hele Europese Noord-West regio verspreid worden én zullen Bonheiden, Keerbergen, Haacht en Boortmeerbeek een innovatieve internationale fietscampagne kunnen uitrollen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is