Gratis waterscan voor onze bedrijven

Op 8 februari 2023, over deze onderwerpen: Leven & wonen, Werken & ondernemen

De klimaatverandering zorgt ervoor dat naast energie ook water een kostbaar goed wordt voor ondernemingen. Het waterverbruik en de waterfactuur is niet voor elke onderneming de eerste prioriteit. De expertise rond watertechnologie ontbreekt ook soms.

Onze ondernemingen kunnen zelf de (water)kraan dichter draaien

Sinds begin 2023 biedt VLAIO een gratis waterscan voor ondernemingen aan. Een deskundige van één van de geselecteerde studiebureaus zal het waterverbruik visualiseren en suggesties bieden voor waterbesparende maatregelen. De onderneming ontvangt een rapport met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen.

Er is keuze tussen een eerstelijnswaterscan of een uitgebreide waterscan. Een extra duwtje in de rug op weg naar zorgvuldig omgaan met water!

Het aanbod is geldig voor Kleine en middelgrote ondernemingen die minstens 500 m³ water per jaar verbruiken op vestigingsniveau.

Men heeft de keuze tussen een eerstelijnswaterscan of een uitgebreide waterscan

De eerstelijnsscan is volledig Gratis , 80% van kostprijs van de uitgebreide scan wordt gesubsidieerd

Hoe vraag je een waterscan aan?

Ben je als onderneming geïnteresseerd om een waterscan te laten uitvoeren, neem dan contact op met één van de aangestelde studiebureaus, die de waterscan in opdracht van VLAIO uitvoeren.

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/waterscan/hoe-vraag-je-een-waterscan-aan#Studiebureaus

context

Waterschaarste in Vlaanderen 

Vlaanderen is een regio met een lage waterbeschikbaarheid, een problematiek die tijdens de droogte van de voorbije zomers zichtbaar werd. De opwarming van het klimaat zal deze waterstress verder negatief beïnvloeden: winters zullen doorgaans natter worden, maar de warme maanden zullen langere periodes van droogte kennen.

Waterbesparing bij bedrijven vaak geen prioriteit

De oproepen van de ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’ maakten duidelijk dat bedrijven via heel wat verschillende manieren water kunnen besparen. Soms hebben zij echter niet de tijd of de technische expertise om hun waterverbruik en waterfactuur te analyseren en mogelijke waterbesparende maatregelen te identificeren. Ook kennis van slimme watertechnologie ontbreekt vaak. Nochtans is het berekenen van het waterbesparingspotentieel niet alleen financieel interessant, maar ook een absolute noodzaak vanuit duurzaamheidsoogpunt gezien de grote waterstress in het Vlaams Gewest.

Waterscan brengt besparingspotentieel in kaart

De nieuwe, laagdrempelige waterscan is een eerstelijnsscan die hieraan tegemoet komt. Via het opstellen van een waterbalansschema brengt een waterscan de watervraag, het watergebruik en de vereiste minimale kwaliteit van het water in kaart. Deze inzichten kunnen ook onderbouwd worden door debietmetingen of mogelijkheden voor waterzuivering vermelden. Bovendien geeft de waterscan concrete suggesties voor waterbesparende toestellen, het aanwenden van alternatieve waterbronnen of waterhergebruik. In een wateraanwendingsplan komen deze suggesties tenslotte samen in een concreet en economisch onderbouwd, kostenefficiënt stappenplan waarmee de onderneming verder aan de slag kan.

Besluit

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om in het kader van haar beleid lokale economie en het klimaatactieplan; de mogelijkheid tot gratis waterscan te communiceren aan de betrokken bedrijven in onze gemeente.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is