Registratie van sterrenkinderen mogelijk maken

Op 14 december 2023, over deze onderwerpen: Leven & wonen, Welzijn

Het mislopen van een zwangerschap of het verlies van een pasgeboren kind is voor ouders een zeer pijnlijke ervaring. Wanneer een kind vroegtijdig tijdens de zwangerschap komt te sterven dan heb je als ouder geen troostende herinneringen. Je blijft je je hele leven lang afvragen hoe je zoon of dochter er zou uitgezien hebben op latere leeftijd, wat hij of zij gestudeerd zou hebben, wat zouden zijn of haar talenten geweest zijn, enz…

Ouders van stilgeboren kinderen, waarvan de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde, kunnen het heengaan van hun kind op geen enkele manier aangeven en daar zouden wij in Bonheiden graag verandering in zien komen.

De N-VA fractie wil de gemeenteraad dan ook vragen, het college van Burgemeester en Schepenen de opdracht te geven de mogelijkheid te bekijken om een register te openen voor sterrenkinderen. Ouders zouden dan het overlijden van hun sterrenkind officieel kunnen aangeven en hiervoor ook een registratieakte ontvangen.

De registratie mag uiteraard geen verplichting zijn en heeft geen verdere juridische gevolgen maar het kan wel een troost betekenen voor rouwende ouders.

Boven de wolken

Er zijn in Vlaanderen al enkele steden en gemeenten die zo’n register hebben ingevoerd. ‘Boven de wolken’, de vereniging die sterrenouders ondersteunt, is zeer positief over de initiatieven die momenteel her en der genomen worden en hoopt dat in de toekomst in heel Vlaanderen sterrenkinderen zullen kunnen worden geregistreerd.

De N-VA fractie hoopt dan ook dat u allen oren heeft naar ons voorstel en dat Bonheiden alvast een stukje Vlaanderen mag worden waar ouders kunnen rouwen en hun verdriet ook erkend zal worden via het in te voeren register.

De registratie is louter ceremonieel en heeft geen wettelijke of juridische waarde. Via het sterrenregister kunnen we het kindje de gepaste erkenning geven.

Voor de ouders die in het (verre) verleden hun kindje verloren, kan er een overgangsjaar voorzien worden. Gans het jaar 2024 kunnen ouders dan die, hoe lang geleden ook, hun kindje verloren dit laten registreren. Er zijn verschillende gemeenten die het de voorbije maanden invoerden.

 

Beslispunten op de gemeenteraad van woensdag 20 december 2023

De gemeenteraad gaat principieel akkoord om een register voor sterrenkinderen te openen.
De gemeenteraad geeft aan het college van Burgemeester en schepenen de opdracht de mogelijkheid te bekijken hoe een register te openen voor sterrenkinderen in Bonheiden.
De gemeenteraad gaat akkoord om 2024 als overgangsjaar te initiëren en organiseren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is