Schepen van Gezondheid - Karolien Huibers en het Imeldaziekenhuis laten u schaapjes tellen

Op 21 oktober 2017

Schepen Karolien Huibers en gemeenteraadslid dr.Emily Demandt werkten de laatste 5 jaar een volwaardig gezondheidsbeleid uit. Door lezingen en sensibiliseringscampagnes motiveren ze de bevolking gezonder te leven.

Dat het Imeldaziekenhuis een sterke partner is in het gezondheidsbeleid is evident. In de werkgroep gezondheid van de gemeente is het ziekenhuis dan ook prominent aanwezig.

Bonheiden leert de bevolking schaapjes tellen.

Specialisten van het Imeldaziekenhuis leerden een haast volle schouwburgzaal in ’t Blikveld in Bonheiden hoe u best de slaap kunt vatten en uitgeslapen de dag aanvangt.

Het is niet uitgesloten dat het ziekenhuis binnen afzienbare tijd deze ‘start-to-sleepsessies’ vaker aanbiedt.

Het artsenteam van de slaapafdeling bestaat uit neurologen en longspecialisten die dagelijks mensen met slaapproblemen over de vloer krijgen. Met de infoavond probeerde het team mensen die slecht slapen enkele tips te geven. “Stress kan zeker een oorzaak zijn, toch spelen ook andere factoren een rol. Drink bijvoorbeeld geen alcohol net voor het slapen, maar iets warms”, legt neuroloog Maarten Dewil uit.

Huisarts Ingrid Vande Casteele had het over de problemen waarmee patiënten zich in haar praktijk aanmelden. “De oudere generatie artsen schreef slaappillen voor en daarmee was de kous af. Nu proberen we de patiënten advies te geven.”

Slaaplabo

In het Imeldaziekenhuis bestaat al een slaaplabo waar mensen kunnen overnachten en onderworpen worden aan een screening of monitoring.

“We onderzoeken de slaapstadia, maar ook hun ademhalingspatroon”, zegt Dewil.

Vier van de vijf werkdagen zijn de slaapbedden bemand. “De instroom van mensen met slaapstoornissen blijft stijgen. De meestvoorkomende klachten zijn het inslapen en doorslapen door het gebrek aan slaaphygiëne.”

Het gebruik van de laptop of smartphone noemt de neuroloog een oorzaak van het probleem. “Net voor we onder de wol kruipen, sturen we vaak nog berichtjes. Dat verbetert het slaapcomfort niet.”

Slaapdagboek

Bezoekers gingen naar huis met de tip voortaan een slaapdagboek bij te houden. “Op basis daarvan geven we tips. Ook relaxatie is belangrijk net voor het slapen gaan. Je bed dient alleen om in te slapen, niet om te liggen piekeren. Wanneer je de slaap niet kunt vatten, sta je beter op en probeer je te ontspannen.” Het is niet uitgesloten dat de slaapafdeling deze sessies in de toekomst vaker geeft. “Deze slaaptrainingen bestaan in de regio nog niet”, luidt het.( ref GVA)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is