August Gillé

Op 21 november 2011

August Gillé en het Ontmoetingscentrum De Mart

 

August Gillé wordt geboren in Mechelen op 5 december 1892.

Vanaf 1962 woont Gillé in een bouwvallige hoeve in de Guldensporenlaan 30 die hij heropbouwt tot een plaats waar kunstenaars terecht kunnen om hun werken gratis tentoon te stellen.

In 1982 verhuist hij naar de vroegere gemeenteschool van Rijmenam waar er in 1983 een ontmoetingscentrum wordt ingericht met de naam “De Mart”.

Op 14 december 1989 overlijdt Gillé op 97- jarige leeftijd.

Nu 23 jaar later heeft de gemeente enkele initiatieven genomen om het werk van Gillé meer bekendheid te geven in Bonheiden en Rijmenam, o.a. het borstbeeld van Gillé op het kerkplein en zeer recent een vaste tentoonstelling van kunstwerken in  openbare gebouwen.

Wij vinden echter dat er veel meer zit in Gillé. Deze kunstenaar moet worden wat Alice Nahon voor de gemeente Putte is, nl. een ambassadeur van de kunstbeleving en ook  een voorbeeld van volharding en solidariteit. Als oud-strijder aan de IJzer had Gillé zijn deel gehad in de miserie. Toch bleef hij solidair en stelde hij zijn huis " De Mart" en zijn schamele bezittingen open ten diensten van zijn collega's-kunstenaars.

N-VA - Bonheiden –Rijmenam wil graag dat August Gillé de kapstok wordt van het beleid voor  beeldende kunsten in onze gemeente. Het Ontmoetingscentrum De Mart moet een open huis worden waar enerzijds de buurtbewoners mekaar kunnen treffen op allerhande activiteiten. Het moet ook een trefpunt worden van kunstbeleving, van artistieke ontdekking en ondersteuning, een plaats waar jonge en minder jonge beeldende kunstenaars van onze gemeente zich volledig kunnen ontplooien. Uiteraard moet Gillé hierin een centrale plaats krijgen , niet alleen zijn kunst maar ook de waarden  die hij praktiseerde, nl. gastvrijheid en solidariteit.

Met N-VA - Bonheiden – Rijmenam wordt OC de Mart een echt ontmoetings- en kunst- centrum. Dit als eerbetoon aan onze kunstenaar August Gillé en aan zijn werk dat door een permanente tentoonstelling toegankelijk  moet worden gemaakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is