Grootse plannen met ons gemeentelijk erfgoed

Op 4 juni 2015

 

 

Het gemeentebestuur maakte de afgelopen 2 jaar werk van een gefundeerde planning en organisatie van het grote patrimonium of erfgoed van onze gemeente. Samenwerking met het O.CM.W. leidde tot een globale visie hierover.

 

De gemeente en het OCMW van Bonheiden zijn eigenaar van een uitgebreid patrimonium.  Door de verschillende nieuwbouwprojecten die al gerealiseerd zijn of die binnenkort worden opgestart ( o.a. de nieuwe kleuterschool Gekko en het nieuwe Kind-, jeugd- en ontmoetingscentrum) is een gedegen oplijsting en planning meer dan nodig.  Alleen zo kunnen we al deze gebouwen goed  beheren en bewaren.

 

De gemeente nam dit jaar een patrimoniumbeheerder in dienst die deze moeilijke taak mee moet coördineren en de nodige planningsprocessen moet opstarten.

 

Ook dringende renovatiewerken dwingen het bestuur knopen door te hakken.

 

  • De Sint-Martinusfeestzaal, belangrijk Rijmenams erfgoed, wordt eindelijk gerenoveerd. Het vorige gemeentebestuur kocht deze zaal.  Gestructureerde renovatiewerken kwamen er echter niet bij gebrek aan een duidelijke visie en raming van het budget.

    Het huidige gemeentebestuur wil hier dan ook voorrang aan verlenen en deze zaal haar volwaardige culturele en gemeenschapsvormende functie teruggeven.

     

  •  Sint-Maartensberg mét het oud-gemeentehuis en mét de voormalige schoolhoofdwoning  behoren ontegensprekelijk tot het kernpatrimonium van de deelgemeente Rijmenam. Samen met het OCMW zal het gemeentebestuur overgaan tot de nodige renovatie.

    Door deze 2 gebouwen een nieuwe invulling te geven,  het ene als “een lokaal dienstencentrum”en het andere als een “kwaliteitsvolle huisvesting voor  de Rijmenamse bibliotheek”, kunnen we het behoud van deze unieke locatie voor de toekomst verzekeren.

     

  • De Rijmenamse pastorie  is misschien wel het mooiste gebouw van onze deelgemeente. Met de financiële steun van de Vlaamse overheid wil de gemeente overgaan tot de renovatie van de buitenschil. Zo kan ook de binnenzijde van het gebouw worden aangepakt. De gemeente zal hierin meer dan 200.000 € investeren. De activiteiten van de Kerkfabriek en van de parochiale werking zullen zo dan ook in goed uitgeruste lokalen kunnen plaatsvinden.

    Het is de intentie van het bestuur om dit prachtige gebouw met de tuin ook meer beschikbaar te maken voor de gehele bevolking. Hierbij dient  uiteraard rekening gehouden met het typische karakter van deze locatie.

     

  • Heemkundige site “ ’t Smiske” straalt elke zomer weer een brok geschiedenis uit. Deze typische hoeve is dan ook de thuishaven van ’t Hoefijzer, de zeer actieve Rijmenamse heemkring. Die draagt met veel liefde zorg voor het heemkundig erfgoed van Rijmenam.

    Het gemeentebestuur gaat de komende maanden met de eigenaar in overleg. Bedoeling is tot een financiële constructie te komen om  deze waardevolle  site voor de volgende generaties te bewaren. Ook moet dit  leiden tot een nog hechtere samenwerking tussen de heemkring van Rijmenam en die van Bonheiden.

     

  • Hoe gaat de gemeente deze  zware  financiële klus klaren?

    Heel de operatie rond het beheer en renovatie van het patrimonium moet per definitie budgetneutraal gebeuren. Het OCMW  zal met de verkoop van haar gronden in de Olmenlaan de aankoop van het Rijmenamse gemeentehuis financieren.

    Door de verkoop van GC De Mart  en van de site Kerkplein (’t Kaaskot en Infohuis) zal het gemeentebestuur erin lukken de andere renovaties  budgetneutraal te houden.

    Inhet  GC De Mart wil het gemeentebestuur graag een project met betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Op de site Kerkplein willen we een aantrekkelijke horecalocatie als invulling.

 

Deze nieuwe visie op het gemeentelijk patrimonium was nodig om enerzijds het gemeentelijk erfgoed te vrijwaren en anderzijds de dienstverlening voor onze inwoners nog te verbeteren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is