Ook jonge Waalse PS corrupt

Op 2 december 2011

Bij de start van de regering-Di Rupo I kampt de Parti Socialiste met nieuwe omkoopaffaires. Dit keer is de jonge generatie in de fout gegaan.

Vier jaar geleden verketterde PS-voorzitter Elio Di Rupo publiek de parvenu's in zijn partij. Di Rupo viseerde kopstukken als gewezen Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe, Van Cau voor de vrienden, die met zijn clan in Charleroi niet vies bleek van belangenvermenging.

De regionale PS-federaties kregen van hun partijvoorzitter de uitdrukkelijke opdracht om de rangen te zuiveren. Oude krokodillen, van wie de naam in omkoopaffaires opdook, werden een na een opzijgeschoven. Voormalig senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin, uit Hoei, is een van de voorbeelden.

Het is pijnlijk voor Di Rupo dat de PS op de vooravond van zijn start als federaal premier opnieuw getroffen wordt door een reeks omkoopschandalen (DS 1 december). En het is extra pijnlijk dat de betrokkenen ditmaal tot de jonge generatie PS'ers behoren, tot de groep van de 'jonge PS-wolven' - zoals Le Soir schrijft.

Dat geldt vooral voor Stéphane Moreau, die in maart van dit jaar burgemeester werd van Ans (bij Luik), na een heuse lokale staatsgreep tegen Michel Daerden. De partijleiding liet de defenestratie van Daerden - stemmenkanon maar tegelijk typevoorbeeld van een politicus oude stijl - goedkeurend begaan.

De gerechtelijke politie van Luik voerde woensdag huiszoekingen uit bij Moreau thuis en op het gemeentehuis van Ans. Het onderzoek heeft te maken met mogelijke financiële malversaties bij de Luikse intercommunale Tecteo.

In het nabijgelegen Seraing is burgemeester en kamerlid Alain Mathot in beschuldiging gesteld door het Luikse parket. Hij moet zich verantwoorden voor corruptie bij een openbare aanbesteding voor een afvalverwerkingsfabriek ter waarde van 170 miljoen euro. Alain is de zoon van oud-minister Guy Mathot en een van de rijzende sterren binnen de PS.

Alsof dat nog niet volstaat, heeft de raadkamer van Charleroi Philippe Van Cauwenberghe, zoon van Jean-Claude en PS-gemeenteraadslid in de stad, naar de correctionele rechtbank verwezen op beschuldiging van corruptie en sociale fraude. Jeune Van Cau zou goedkope verbouwingen aan zijn huis hebben laten uitvoeren door een bevriende aannemer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is