Sigma Plan (vragen aan Minister Crevits)

Op 28 september 2011

dossier Sigmaplan Rijmenam

 

 

hilde crevits

vlaams minister vanmobiliteit en openbare werken

 

Vraag nr. 1213 van 31 mei 2011 van marc hendrickx

 

 

 

Overstromingsgebied Rijmenam   -   Informatiedoorstroming en overleg

 

In Rijmenam ontstond enige opschudding bij het vastleggen van het nieuwe overstromingsgebied van de Dijle. Zo verwijt het buurtcomité Dijleweg het gemeentebestuur een groot deel van de essentiële informatie in dit dossier niet te hebben gedeeld met de bevolking. De grieven van de buurtbewoners waren dat het voorliggende project nodeloos duur was, onnodige verplaatsingen van nutsleidingen veroorzaakte en bovendien vertrok van foute metingen van het maaiveld en de overstromingsdijk. Zij meenden echter over onvoldoende informatie te beschikken om die stellingen te bewijzen, informatie die hen door de gemeente werd ontzegd omdat deze verklaarde hier zelf onvoldoende over geïnformeerd te zijn door de NV Waterwegen en Zeekanaal en de Vlaamse overheid.

 

1. Welk overleg vond er plaats tussen de Vlaamse overheid, de NV Waterwegen en
Zeekanaal en het gemeentebestuur van Bonheiden-Rijmenam over het inrichten van
een overstromingsgebied langs de Dijleweg in Rijmenam? Hoe vaak en wanneer vond
dit overleg plaats?

 

2.Welke informatieverzoeken ontving de NV Waterwegen en Zeekanaal of de Vlaamse overheid van het gemeentebestuur van Bonheiden-Rijmenam? Was er volledige inzage in alle dossiers van NV Zeekanaal en de Vlaamse overheid door het gemeentebestuur? Zo ja, heeft deze inzage plaatsgevonden?

 

 

hilde crevits

vlaams minister van
mobiliteit en openbare werken

 

 

 

antwoord op vraag nr. 1213 van 31 van marc hendrickx

 

1. Het overstromingsgebied langs de Dijleweg in Rijmenam maakt deel uit van het project cluster Bovendijle, in het kader van het geactualiseerd Sigmaplan, zoals beslist door de Vlaamse Regering op 22 juni 2005 en 28 april 2006. In het kader van de verdere projectmatige uitwerking hebben sinds 2007 diverse overlegmomenten met de gemeente Bonheiden plaatsgevonden.

 

Op 23 mei 2007 stelde Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) het project Sigmaplan cluster Bovendijle voor aan de gemeente Bonheiden. Op 14 mei 2008 vond met de gemeente Bonheiden een overleg plaats met betrekking tot een in te plannen retentiebekken van Aquafin binnen de contour van het projectgebied cluster Bovendijle.

 

Nadat de studieopdracht ten behoeve van het opstellen van de concrete inrichtingsplannen
voor dit project werd aanbesteed, werd op 18 maart 2009 een bilaterale vergadering georganiseerd met het gemeentebestuur van Bonheiden. Tijdens dit overleg werd het project voorgesteld en werd verduidelijkt op welke manier er invulling zou worden gegeven aan de opmaak van het inrichtingsplan. Hiertoe werd namelijk een landbouweffectenrapport opgesteld en topografisch-, hydrologisch,- culthuurhistorisch en ecologisch onderzoek uitgevoerd. Op basis
van de inventarisaties en aanbevelingen voortvloeiend uit dit multidisciplinair onderzoek en een breed maatschappelijke overleg met andere relevante actoren inzake natuur, landschappen, recreatie en landbouw, werd het inrichtingsplan vormgegeven. Het hierop volgend overzicht geeft een duidelijk overzicht van het overleg met de gemeente Bonheiden in het kader van de opmaak van de inrichtingsplannen tussen medio 2009 en eind 2010.

Ondanks het feit dat het eerder voornoemd onderzoek nog niet was afgerond, vond op 3 februari 2010 tussen de gemeente Bonheiden en W&Z een bilateraal overleg plaats. Tijdens dit overleg werd een stand van zaken gegeven en het nog verder te doorlopen proces toegelicht.

Op 4 mei 2010 vond een Projectmatige Werkgroep plaats. Tijdens de Projectmatige Werkgroep,
waarin de gemeenten Bonheiden en Haacht, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en W&Z zijn vertegenwoordigd, wordt steeds een stand van zaken toegelicht, eventuele knelpunten besproken en een overzicht gegeven van de tijdens de volgende maanden te ondernemen acties om tot een sluitend inrichtingsplan te komen. Op 15 juni 2010 vond een tweede Projectmatige Werkgroep plaats. Op 2 september 2010 gaven het ANB en W&Z een toelichting over het project aan het voltallige college van de gemeente Bonheiden. Op 15 september, 3 november en 22 december 2010 vonden een derde, vierde en vijfde Projectmatige Werkgroep plaats.

Op 10 januari 2011 vond voor de bevolking te Rijmenam en Haacht een infomarkt en had een
informatievergadering voor de landbouwsector plaats. Op 9 februari 2011 vond de zesde Projectmatige Werkgroep plaats, waarbij de resultaten van de infomarkt en de komende processtappen werden toegelicht.

2.  Zoals gemeld, maakt het project deel uit van het geactualiseerd Sigmaplan, zoals beslist door de Vlaamse Regering op 22 juli 2005 en 28 april 2006.

In het kader van de verdere projectmatige uitwerking werden volgende informatieverzoeken ontvangen. 

Tijdens het overleg van 23 mei 2007 verzocht de gemeente Bonheiden een motivering van de
locatiekeuze van de gecontroleerde overstromingsgebieden. Hiertoe werd middels het schrijven van W&Z van 2 juli 2007 en 22 oktober 2007 respectievelijk de beslissing van de Vlaamse Regering van 26 april 2006 betreffende het geactualiseerd Sigmaplan en het onderzoeksrapport overgemaakt.

Middels het schrijven van de gemeente Bonheiden van 29 juni 2009 werd W&Z door de gemeente verzocht een informatievergadering te organiseren. Hieropvolgend stelde W&Z projectspecifieke informatie ter beschikking via de website van het geactualiseerd Sigmaplan. Op deze manier kon reeds informatie worden verschaft en kon het project verder geconcretiseerd en rijp worden gemaakt om vervolgens op een informatiemarkt te presenteren. Vervolgens verzocht de
gemeente middels haar schrijven van 27 juli 2009 W&Z dan ook om een informatievergadering te organiseren. Vragen gesteld in het kader van de Projectmatige Werkgroep, werden in het kader van deze vergaderingen behandeld. Alle gevraagde documenten werden overgemaakt en toegelicht.

Concreet werden dus alle infoverzoeken positief behandeld.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is