Alle kinderen horen erbij

Op 18 juni 2020

Bij elk speelplein dat vernieuwd of nieuw aangelegd wordt zou er minstens 1 toestel of spel geplaatst moeten worden dat specifiek geschikt is voor andersvalide kinderen/jongeren.

Onze jongste inwoners zijn onze toekomst.

N-VA wil hen in Bonheiden-Rijmenam alle mogelijkheden bieden om te groeien. We beschikken in onze gemeente over een zeer uitgebreid aanbod aan jeugdwerking: Grabbelpas, zomerkampen, Wiebelboom … De N-VA fractie wil dat onze gemeente nog meer een inclusieve gemeente wordt. Voor ons zijn alle kinderen gelijk en zij moeten dan ook alle kansen krijgen.

Ook bij het spelen moeten kinderen die anders zijn alle mogelijkheden krijgen.

Daarom zijn wij van oordeel dat als er een nieuw speelplein komt of als er een speelplein vernieuwd wordt, steeds minstens één toestel of spel geschikt moet zijn voor andersvalide kinderen en jongeren.

Mensgericht ontwerpen

Wij willen dat er bij de vernieuwing of bouw van een speelplein vertrokken wordt van een ‘Universal Design’ of ‘ontwerpen voor iedereen’. Wij zouden dit graag benoemen als ‘mensgericht ontwerpen’, dus voor iedereen toegankelijk! Hierbij is de stem van ouders van een kind met een beperking belangrijk. Deze wordt niet altijd gehoord. Hen betrekken bij deze besluitvorming is dan ook cruciaal.

Een aantal voorbeelden: een rolstoelschommel, snoezelmatten, of gewoon een loopbrug met aangepaste treden op de trap of hellend vlak als trap.

Bestuurslid en moeder van een dochter met een beperking Cindy Symons gaf de noodzaak aan om dringend werk te maken van deze problematiek.

Gemeenteraadslid Geert Teughels bracht dit punt op de agenda van de gemeenteraad van Juni 2020.... wordt vervolgd...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is