Bijkomende watertoets is aan de orde in het project Hogenopstal 3

Op 17 augustus 2021, over deze onderwerpen: Leven & wonen, Mobiliteit & Openbare Werken

Wallonië en een deel in Vlaanderen heeft zwaar geleden onder de wateroverlast.De beelden van de ravage en de schade voor mens en dier staan op ons netvlies gebrand.

Deze gebeurtenis zorgt er tevens voor dat het bouwen in watergevoelig gebied terug bovenaan op de agenda komt.

Waakzaamheid is absoluut nodig

Ook in onze gemeente moeten we waakzaam zijn en in ons vergunningen beleid rekening houden met het voorkomen van dergelijke situaties.

Iedereen weet het :

Ondoordacht bouwen in overstromingsgevoelig gebied verhoogt het risico op waterschade. Niet alleen voor uw eigendom, maar ook voor de gebouwen en mensen in de omgeving. Er wordt immers ruimte afgenomen die anders zou kunnen ingenomen worden door overstromingswater. Dit water moet dan een weg gaan zoeken naar de omliggende gebieden.

N-VA bracht de nood aan een watertoets voor het bouwprokject Hogenopstal 3 al meermaals op de gemeenteraad

Tijdens vorige gemeenteraden hebben wij de problematiek van de watergevoeligheid van het bouwperceel met nummer = 0315/00C000  waar het woningproject van de woningmaatschappij Duffelse goedkope woningen gepland staat, al eens aangekaart.

Dit perceel ligt enerzijds deels in effectief overstromingsgebied en anderzijds deels in mogelijk overstromingsgebied ( zie watertoest Vlaamse overheid).

Ook specialisten die boringen hebben uitgevoerd op het terrein gaven aan de buurtbewoners mee dat bouwen op deze site best afgeraden wordt.

Verder en uitgebreid onderzoek is dus zeker op zijn plaats.

N-VA bracht de vraag om een MER studie voor het woonproject Hogenopstal nogmaals op de gemeenteraad van augustus 2021

Voorstel van besluit:

De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepen een MER studie op te starten voor het gebied waar tevens de watergevoeligheid in kaart kan gebracht worden alvorens verdere uitspraken te doen in een mogelijke nieuwe aanvraag tot bouwvergunning.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is