De cultuursector extra ondersteunen door intergemeentelijke samenwerking

Op 22 oktober 2020, over deze onderwerpen: Bestuur en financiën, Vrije Tijd

Conceptnota Vlaams Minister binnenlands bestuur geeft voorzet

In de conceptnota van Vlaams Minister Bart Somers om tot een doorgedreven regiowerking en meer bestuurskracht te komen voor de lokale besturen wordt het werken aan onderling vertrouwen en het rationaliseren van het lokaal beleidslandschap sterk naar voor geschoven.

De Vlaamse overheid ondersteunt hierbij de regioreflex en de intergemeentelijke samenwerking om op een organische wijze te groeien naar meer samenwerking op verschillende beleidsvlakken.

Nauwere samenwerking tussen G.C.’T Blikveld en G.C. Den Bussel

In zijn 20-jarig bestaan heeft ‘t Blikveld altijd een succesvolle programmering gerealiseerd. De gemeente Keerbergen mocht tijdens de vorige legislatuur als nieuwe speler met G.C. Den Bussel in het professioneel cultuurbad. Om aan de vraag van onze cultuur minnende inwoners te voldoen, is er soms te weinig capaciteit in ons gemeenschapscentra.

Nauwere samenwerking tussen Bonheiden en Keerbergen

Een samenwerking tussen Keerbergen en Bonheiden biedt mogelijkheden. Zo kunnen we de abonnementsformule verruimen met een breder aanbod en grotere producties en kunnen de tickets betaalbaar blijven.

De Coronacrisis bracht deze problematiek nog extra aan de oppervlakte

Sinds 1 september geldt voor de cultuursector een gefaseerd basisprotocol met kleurencodes in die elk een pandemiescenario voorstellen. Nieuw in dit protocol is dat bij culturele voorstellingen de verplichte afstand tussen personen of bubbels verkleind wordt tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen. Het maximaal aantal aanwezigen bij evenementen wordt opgetrokken tot 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

De culturele en gemeenschapscentrums moeten nu werken met de handrem op.

Voor heel populaire producties moeten de centra bezoekers weigeren wegens de beperkte capaciteit van de zaal.

Voor familievoorstellingen worden er dan weer moeilijk tickets verkocht wat de vraag naar bundeling van het aanbod ook in dit verhaal economisch realistischer zou maken.

De Cultuursector bloed , elke maatregel dat de sector kan overeind houden is dan ook minstens te onderzoeken

De krachten bundelen kan nu in deze speciale tijden een deel van de oplossing zijn maar ook buiten coronatijden is schaalvergroting en specialisatie een must om het cultureel aanbod betaalbaar en aantrekkelijk te houden.

Gemeentelijke Culturelen Associatie

N-VA is dan ook vragende partij om de samenwerking tussen G.C. Blikveld Bonheiden en G.C. Den Bussel te optimaliseren en vraagt de beide gemeentebesturen dringend in overleg te gaan om de optie naar een gemeentelijke culturele associatie te bespreken en win-win aspecten in kaart te brengen.

Wij zien alvast op korte termijn het flexibel gebruik van de twee Gemeenschapscentra voor de professionele programmering en één abonnementsformule voor de twee locaties als een Quickwin voor de cultuursector, de cultuurliefhebber en de financiën van de twee gemeenten.

 

N-VA Bonheiden-Rijmenam en N-VA Keerbergen agendeerde dit onderwerp op de gemeenteraden van oktober .

Besluit:

  • De N-VA fracties vragen het gemeentebesturen om in overleg te gaan met elkaar om de mogelijkheden en de win-win factoren van een doorgedreven samenwerking tussen de twee gemeenschapscentra in kaart te brengen.
  • De N-VA fractie vraagt aan het gemeentebestuur na de oplijsting van de verschillende aspecten een gemeenteraadscommissie cultuur te organiseren om de bevindingen te bespreken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is