Dringend nood aan federale acties om tekorten op de regionale arbeidsmarkten op te lossen

Op 28 juni 2018

Wim Van der Donckt stelde deze namiddag een vraag aan minister Peeters over de nijpende krapte op onze arbeidsmarkt.

Maar blijkbaar is de noodzaak tot hervormingen nog steeds niet doorgedrongen in alle geledingen van dit land. Wim toonde dit aan via de volgende twee aandachtspunten:

1.      Gewestelijke cijfers duiden overduidelijk, op een bijna pijnlijke wijze, aan dat we in een tweestromenland leven:

·         Werkloosheidsgraad (20-64-jaar):

o   EU: 5,8%

o   Vlaanderen: 3,2%

o   Wallonië: 6,7%

o   Brussel: 10,6%

·         Werkzaamheidsgraad:

o   EU: 72,1%

o   Vlaanderen: 73%

o   Wallonië: 63,2%

o   Brussel: 60,8%

Brussel en Wallonië dienen dan ook een serieus tandje bij te steken. Het verheugt N-VA dat Waals minister-president Borsu tot het inzicht is gekomen dat een ander beleid noodzakelijk is en dat de achterstand in Wallonië de schuld is van het wan- of non-beleid van de PS.

2.      De toestand van de arbeidsmarkt: terwijl de werkgelegenheid stijgt en de werkloosheid daalt, neemt het aantal openstaande vacatures toe. De zogenaamde vacaturegraad is in dit land op een jaar tijd gestegen van 2,9 naar 3,4 procent. Dat is het hoogste aantal in heel Europa, op Tsjechië na. Het verontrustende is dat er geen gebrek is aan potentiële kandidaten, want in België blijft tegelijk een hardnekkige werkloosheid bestaan. Er loopt dus iets fout op de arbeidsmarkt.

De economische projecties van de nationale bank van juni projecteren voor 2019 en 2020 een vertraagde jaarlijkse banengroei van 30.000 en 25.000 banen, een stagnatie van de werkloosheidsgraad op 6,7% en een werkgelegenheidsgraad van 70%. Naast een licht dalende economische groei van 1,4% zijn de 2 voornaamste redenen voor de slinkende banengroei: het tekort aan werknemers om de banen ingevuld te krijgen en de verwachte loonstijging na jaren van loonmatiging; wat onmiskenbaar een negatieve impact zal hebben op de begroting.

 

Daarom stelde Wim aan minister Peeters 3 vragen:

1.      Zult U samen met de premier op een discrete wijze het morele gezag aanwenden om aan Wallonië en Brussel te suggereren om een Vlaamse blauwdruk inzake arbeidsmarktbeleid toe te passen? Deze Vlaamse werkwijze blijkt immers zeer vruchtbaar.

2.      Zult U samen met de premier erover waken dat de regering de aangegane engagementen van het regeerakkoord onverwijld zal uitvoeren, desgevallend zonder het sociaal overleg af te wachten?

3.      Wat is de eventuele impact van de dalende banengroei op de begroting?

 

Via onderstaande link kan U de repliek van Wim Van der Donckt op het nietszeggende antwoord van Peeters bekijken: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211762016633662&id=1466153701

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is