Gemeentebestuur rekent op minstens één boete per inwoner per jaar via de trajectcontroles

Op 15 december 2022, over deze onderwerpen: Bestuur en financiën, Mobiliteit & Openbare Werken

GASboetes via trajectcontroles = verkeersveiligheid of verdoken belasting?

Op de gemeenteraad van 14 december werd de meerjarenbegroting goedgekeurd ( meerderheid; BR30, CD&V, Open VLD voor, Groen onthouding , N-VA Tegen)

In de meerjarenplannen kunnen we lezen dat de gemeente rekent op 800.000 euro inkomsten per jaar via GASboetes om de begroting op te schonen.

Dat zijn dus de boetes in straten waar de trajectcontroles komen.

Daarvoor rekent men op een opbrengst van 508.000€ dit jaar en vanaf volgend jaar een extra opbrengst van ongeveer 800.000€.

Dit bedrag zou gebaseerd zijn op slechts een fractie van de effectieve overtredingen (volgens het gemeentebestuur) maar is volgens onze fractie toch wat hoog ingeschat.

Dit zou dus betekenen dat iedere inwoner in onze gemeente, van baby tot bejaarde, jaarlijks een boete aan zijn been heeft want in totaal rekent men op meer dan 15.000 boetes per jaar. 

In de vorige meerjarenplanning sprak men trouwens nog van 632.000€ opbrengst maar blijkbaar is het college dit jaar pessimistischer of moet ik optimistischer zeggen.

Voor N-VA is verkeersveiligheid prioritair , maar veilig verkeer en de handhaving ervan mag niet misbruikt worden voor winstbejag of om andere financiële putten te dichten.



 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is