Gratis energiescan voor onze jeugdverenigingen

Op 24 augustus 2022, over deze onderwerpen: 10. Milieu en energie

Niemand kan erom heen de laatste maanden: onze energieprijzen vliegen de pan uit. En dat zal niet alleen een grote impact hebben op de gezinnen, bedrijven en instanties  in ons land maar ook de verenigingen zullen deze verhoging voelen.

We konden in de pers al lezen dat verenigingen door de hoge energieprijzen in problemen komen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/24/chiro-sint-jozef-brugge-kan-ener...
Daarom wil onze N-VA fractie een maatregel uit het Vlaamse relanceplan onder de aandacht brengen.

Gratis energiescan en energiecoaching

De Vlaamse regering heeft namelijk middelen vrijgemaakt en biedt gratis energiescans aan aan het Vlaamse jeugdwerk. Het blijft echter niet enkel bij gratis energiescans, maar de jeugdverenigingen kunnen ook kiezen voor een gratis energiecoaching.

 

Afhankelijk van het energieverbruik van je kiezen tussen twee formules:

Verbruikt je gebouw minder dan 40 kWh/m² per jaar, dan kan je intekenen op een gratis energiecoaching, en bijkomend 10.000 euro om te investeren in kleine ingrepen.
Verbruikt je gebouw meer dan 40 kWh/m² per jaar, dan krijg je een volwaardige energiescan met als eindresultaat een gedetailleerd rapport over de nodige ingrepen. Dat rapport kan je vervolgens gebruiken om in te tekenen op een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid.

Verbruikt je gebouw minder dan 40 kWh/m² per jaar, maar wil je toch een energiescan, dan kan er een uitzondering gemaakt worden indien je kan aantonen dat er plannen zijn om de bezettingsgraad van je infrastructuur te verhogen.

Naast deze energiescan kunnen organisaties of lokale overheden die beschikken over eigen cultuur – of jeugdinfrastructuur ook een renteloze lening aangaan bij Vlaanderen om zonnepanelen te plaatsen op hun gebouwen.

Raadslid Karolien Huibers brengt het initiatief van de Vlaamse overheid onder de aandacht van het Bonheidense gemeentebestuur op de gemeenteraad van 31 augustus 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is