Hervormingen arbeidsmarkt

Op 21 juni 2018

Wim Van der Donckt diende de afgelopen weken 2 wetsvoorstellen in het kader van de hervorming van het arbeidsrecht in:

1.      het wetsvoorstel tot opheffing van sommige wettelijke bepalingen inzake minimale arbeidsduur.

Er bestaat in ons arbeidsrecht een “minimale arbeidsduur”:

a.       de wekelijkse arbeidsduur mag niet lager liggen dan een derde van de arbeid van een voltijds tewerkgestelde

b.      de minimale duur van elke werkperiode mag niet korter zijn dan drie uren.

 

Maar de samenleving anno 2018 ziet er helemaal anders uit dan toen die wetgeving werd gemaakt. Vandaag werken mensen een pak flexibeler en is de regeling rond de “minimale arbeidsduur” achterhaald. Beide verplichtingen zijn volgens Wim niet meer van deze tijd en het wetsvoorstel wil beide verplichtingen afschaffen.

Wim Van der Donckt verklaart: “De huidige ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt, namelijk de toenemende vraag van de werknemers en de bedrijven om flexibel, vrij en zelfstandig de arbeidsuren te bepalen, maken de wekelijkse en dagelijkse minimumprestaties overbodig. Zo kan een thuisblijvende ouder op basis van zijn dagtaak genoegen nemen met het presteren van 2 werkuren en aldus opteren om minder dan 3 uren te werken. Of kan een bedrijf dat op bepaalde tijdstippen van de dag een arbeidspiek heeft, nood hebben aan een arbeidskracht die minder dan 3 uren per dag werkt. Minder dan 3 uur per dag werken of minder dan een derde van de wekelijkse arbeidsduur van een voltijdse werknemer arbeiden, past perfect in het plaatje van werkbaar werk op maat. Zo kunnen senioren via de afschaffing van de minimale arbeidsduur enkele uren per week actief blijven en hun pensioen op deze wijze verhogen. Zo kunnen ouders die vooral bezig zijn met de zorg voor jonge kinderen, een beperkt aantal werkuren presteren en later - wanneer de kinderen groot zijn - gemakkelijker de “werkdraad” weer opnemen. De voornoemde afschaffing zorgt dus voor een soepelere intrede van diverse kansengroepen op arbeidsmarkt en voor een lagere instapdrempel. Tegelijkertijd fungeert de afschaffing als een mogelijke opstap naar meer arbeidsuren. De opheffing van voorschriften inzake de arbeidsminimumduur zal ongetwijfeld ook bijdragen tot een hogere activiteits- en werkgelegenheidsgraad zoals in Nederland, Duitsland en Zweden. Om ook onze potentiële werkkrachten die kans op flexibel werk te bieden en aan te knopen met de buurlanden, dien ik een wetsvoorstel in om de minimale arbeidsduur af te schaffen.

 

2.      het wetsvoorstel inzake de digitalisering van arbeidsrechtelijke documenten:

Documenten die met het werk te maken hebben (loonbrieven, ziektemeldingen, vakantie-aanvragen ...) mogen al een goede 10 jaar via elektronische weg worden verstuurd, maar de praktijk leert dat dit doorgaans nog steeds op papier gebeurt. Is het nog van deze tijd dat die arbeidsdocumenten in papieren vorm via de post worden bezorgd? De wet laat nu enkel na akkoord tussen werknemer en werkgever toe om die elektronisch te versturen. Het wetsvoorstel wil dat principe omdraaien: van de elektronische verzending de norm maken en dan ook deze documenten in elektronische vorm verzenden.”

Wim Van der Donckt somt een aantal voordelen op voor werknemer en werkgever: “Men heeft de documenten steeds bij de hand, ze kunnen niet verloren raken, er is een aanzienlijke besparing op het gebied van de verzendingskosten en is er een aanzienlijke ecologische besparing, want er zijn niet langer grote hoeveelheden papier nodig.

Wim heeft begrip voor diegene die toch papier verkiezen: “Vanzelfsprekend wordt een werknemer niet verplicht om die arbeidsdocumenten louter elektronisch te ontvangen. Hij kan daar immers goede redenen voor hebben, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een computer of de jarenlange gewoonte om een papieren archief bij te houden. Wanneer de werknemer aan zijn werkgever duidelijk maakt dat hij zijn documenten op papier wenst te krijgen, dan gebeurt dat ook.

 

De voorstellen zijn raadpleegbaar via volgende links:

http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=flwb&language=nl&cfm=/s...

http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=flwb&language=nl&cfm=/s...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is