Jaak Van Assche binnenkort ereburger van Bonheiden-Rijmernam " man man man"

Op 23 februari 2020, over deze onderwerpen: afdelingswerking N-VA Bonheiden-Rijmenam, Vrije Tijd

Dik verdiend, Jaak. Man, man, man

Jaak Van Assche (79) wordt ereburger van Bonheiden: “Denk niet dat ik één dag met tegenzin ben gaan werken”

 

Acteur en ereschepen Jaak Van Assche wordt op 13 juli 80 jaar. De N-VA-fractie droeg hem tijdens de gemeenteraadszitting van 19 februari voor als ereburger. Het voorstel werd onmiddellijk én door alle partijen aanvaard. Vermoedelijk krijgt hij tijdens de gemeenteraad van juni een oorkonde.

Jaak Van Assche was tot zijn dertigste levensjaar leerkracht in Mechelen. Daarna ging hij studeren aan het Koninklijk Conservato­rium in Brussel. Op politiek vlak stelde hij zich in 2012 voor de laatste keer verkiesbaar in Bonheiden. Van Assche is naast ­ereschepen ook de geestelijke vader van gemeenschapscentrum ’t Blikveld en zetelt in het Boerenparlement.

In 1974 streek hij neer in Bonheiden, tien jaar later verhuisde hij naar Rijmenam. Zijn ereburgerschap brengt hem in een select lijstje met onder andere Emy Dooms van De Krekels en woordkunstenaar Francis Verdoodt.

Een gesprek met Jaal van Assche ( weergave artikel GVA copright Erik Van Eycken)

Jaak, u wordt ereburger van Bonheiden. Vereerd?

Jaak Van Assche: “Natuurlijk, maar ook verrast. Het is als een lifetime achievement award. Ik wist niet dan men mij zou voordragen, tot ik plots het agendapunt zag opduiken op de gemeenteraad. De ochtend erna kreeg ik de bevestiging. Al is zo een ereburgerschap uiteraard relatief te noemen. Misschien zijn er anderen die deze titel meer verdienen dan ik. Mijn naamsbekendheid heeft hier zeker toe bijgedragen, maar eigenlijk is acteren toch vooral een job die ik geweldig graag doe en die nooit verveelt. Ik denk niet dat ik één dag tegen mijn zin ben gaan werken. Het beroep van leerkracht was uiteindelijk niets voor mij, maar in die tijd je ouders overtuigen om te gaan acteren, was geen sinecure.”

U was een van de stuwende krachten achter de bouw van GC ’t Blikveld.

“Klopt, het centrum staat er inmiddels 21 jaar en daar ben ik best trots op. De gemeente was financieel erg gezond en het verleden heeft bewezen dat ’t Blikveld een grote impact had en nog steeds heeft. Het blijft me verbazen welke artiesten hier allemaal hebben opgetreden. Ook ik heb hier als acteur tientallen keren op het podium gestaan, zowel met producties van het Mechels Miniatuur Teater (MMT) als met vrije producties. Op cultureel vlak blijf ik me inzetten voor Bonheiden, ik zetel ook nog in de cultuurraad.”

Niet iedereen weet dat u theateracteur bent.

“Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Ik doe het trouwens nog steeds. De reden waarom ik acteerlessen heb gevolgd op het Brusselse conservatorium was om op de planken te kunnen staan. In die tijd werd je zonder diploma niet aangenomen. Ik belandde uiteindelijk samen met mijn goeie vriend Tuur De Weert bij het MMT. Theater blijft mijn grote liefde, niets is zo mooi als spelen op de planken voor een echt publiek. Per slot van rekening: we spelen typetjes en kunnen door ons creatief op te stellen meer permitteren. Eenmaal van de planken af, ben ik opnieuw Jaak. Soms speelden we zodanig veel dat er geen ruimte meer was voor televisiewerk.”

U was achttien jaar lang schepen, maar intussen bent u politiek niet meer actief. Toch maakt u deel uit van het Boerenparlement?

“Ik weet echt niet wie die naam heeft bedacht, maar de term dekt de lading eigenlijk wel: we zijn een mannenclubje van oude wijzen (knipoogt) dat geregeld samenkomt om te praten over Rijmenam en Bonheiden, het mooie leven en de voetbal. Met heel veel respect en relativeringsvermogen amuseren we ons te pletter en eenmaal per jaar gaan we op reis. Inmiddels ben ik de senior van ons ‘parlement’. Onlangs nog verloren we twee leden, ex-schepen Jan Thirion en OCMW-raadslid Yvon Van Wayenbergh.”

Heeft jullie parlement ooit een beslissing bij het gemeentebestuur kunnen forceren?

“Onrechtstreeks waarschijnlijk wel aangezien een deel van ons clubje bestaat uit mannen die vroeger, maar ook nu nog, politiek actief zijn. Al blijft het plezier en de spontaniteit van onze leden het belangrijkst. Alles mag, niets moet. We schermen ons ook niet af van de buitenwereld. Eigenlijk mag iedereen zich aansluiten. Zelfs voormalig burgemeester Guido Vaganée ging al mee op uitstap. Het clubje ontstond in zaal De Cree. Intussen komen we samen in de cafetaria van ’t Blikveld of die van de sporthal.”

U wordt op 13 juli 80. Toch blijft u dagelijks hard werken. Waarom?

“Ik kan gewoon geen ‘neen’ zeggen, vrees ik. Mijn vrouw (actrice Heddie Suls, red.) weet dat verre reizen en lange vakanties niet aan mij zijn besteed. Bovendien heb ik door onder meer de films van F.C. De Kampioenen de voorbije jaren veel gereisd, waaronder ook naar Zuid-Afrika. En waarom zou ik thuis in de sofa liggen terwijl ik op de set ook de krant kan lezen? Bovendien word ik ervoor betaald (lacht). Maar: in tegenstelling tot vroeger verzorg ik nu wel mijn nachtrust en plan ik alles beter in.”

Hebt u uw creativiteit kunnen geven aan uw zoon en kleinkinderen?

“In zekere zin wel. Mijn zoon Raphaël heeft een eigen opnamestudio en is medeorganisator van het festival Rijmrock in Rijmenam. Mijn kleinkind Gabriel (13) zit op de kunsthumaniora, mijn oudste kleinkind Elize (20) studeert aan de filmschool RITS in Brussel en heeft de opnameleider mee geassisteerd tijdens de laatste F.C. De Kampioenenfilm. De creativiteit zit dus in het bloed.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is