Mobiel recyclagepark ook in Bonheiden en Rijmenam?

Op 19 november 2020

MOBIEL reclyclagepark,duurzaam en toegankelijk voor iedereen

Het heeft weinig te maken met corona, want dat er mensen zijn die moeilijk op het gewone recyclagepark geraken, is van alle tijden,

  • omdat men niet over een wagen beschikt en/of ouderen
  • of mensen met een beperking …
  • het recyclagepark is meestal ook niet naast de deur.

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de meeste inwoners van Rijmenam beter naar het recyclagepark in Keerbergen kunnen gaan, maar daar kunnen of mogen zij niet  terecht, omwille van een andere uitbater.

Rijmenammenaars die naar het recyclagepark in Bonheiden willen gaan moeten een verplaatsing doen van +/- 12 km, zij kunnen wel in Putte terecht, maar dat is dan toch nog +/- 11 km en willen ze naar St.-Kat.-Waver, dan zijn ze  +/- 15 km onderweg.

Succesvol proefproject in Duffel

In Duffel heeft in het begin van dit jaar een proefproject gelopen met een RECYCLAGEMOBIEL van IVAREM. De recyclagemobiel is, zoals de naam het zegt een mobiel recyclagepark en is bedoeld voor kleine hoeveelheden afval. Wie toch met de (aanhang-)wagen komt, wordt doorgestuurd naar het gewone recyclagepark.

Elke eerste dinsdag stond de Recyclagemobiel op de markt van Duffel.

Past het afval in een boodschappentas of boodschappentrolley dan kunnen de bewoners daar terecht met: kurk, klein elektro, kalk, gips en porselein, kleine metalen voorwerpen, frituurolie en -vet, KGA, vlak glas, klein sloophout, EPS (isolatiemateriaal, piepschuim, isomo), kaarsresten en hittebestendig glas.

Oorspronkelijk was het project voorzien t/m juni 2020. Tengevolge van de lockdown zijn een aantal opstellingen niet kunnen doorgaan en werd de proefperiode verlengd tot eind 2020. Van de 8 opstellingen in 2020 registreerde IVAREM gemiddeld 52 bezoekers per opstelling en werd ongeveer 175 liter afval per opstelling ingezameld. IVAREM is er van overtuigd dat de lockdown en dus de onderbreking in de opstelling een negatief effect gehad heeft op zowel het gemiddeld aantal aanbiedingen als aan het gemiddeld aantal liter ingezameld afval.

Naar de burgers toe heeft IVAREM dit project als zeer positief ervaren. Met de recyclagemobiel was het hun bedoeling om dichter bij de (minder mobiele) burgers te komen en daar zijn zij zeer duidelijk in geslaagd.

Ook in Bonheiden en vooral Rijmenam?

Naar de toekomst toe is het de bedoeling dat alle aangesloten IVAREM – gemeenten in 2021 de recyclagemobiel kunnen laten opstellen. IVAREM heeft laten weten dat mocht de gemeente Bonheiden ook graag de recyclagemobiel opgesteld zou zien, dat ze dat dan graag vernemen.

Vanuit onze fractie zijn wij ze in elk geval er van overtuigd dat dit een goed idee is. Over de locatie van opstelling kan nog nagedacht worden.

In Bonheiden is de wekelijkse markt een goede suggestie en tegelijkertijd een win-win voor het aantrekken van meer klanten.

Voor de inwoners van Rijmenam is het een hele grote meerwaarde om ook in Rijmenam op bepaalde tijdstippen de recyclage mobiel halt te laten houden.

Minder verplaatsingen en een betere nabijheid voor ouderen en personen met een beperking is een extra sociale component die we niet mogen onderschatten.

Raadslid Marcel Claes brengt het punt ter sprake op de gemeenteraad van woensdag 25 november 2020

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is