N-VA fileerde de begroting en het meerjarenplan en maakt zich grote zorgen

Op 15 december 2022, over deze onderwerpen: Bestuur en financiën

Op de gemeenteraad van 14 december stonden de aanpassing van het meerjarenplan en het budget op de agenda.

Onze N-VA-fractie gaf geen goedkeuring aan de aanpassing en maakt zich grote zorgen over de waarde van de begroting en de toetsing aan de realiteit.

Hyperinflatie en energiecrisis zet de hoogdringendheid om de tering naar de nering te zetten nog meer op scherp. Maar die boodschap is bij ons gemeentebestuur niet aangekomen.

Sinterklaas, de kerstman en de paashaas komen blijkbaar op het zelfde moment in Bonheiden-Rijmenam.

We missen een gezamenlijke visie in het beleid. Het blijft een speelgoedcatalogus waar iedere schepen zijn/haar gading moet in kunnen terugvinden zonder dat een duurzaam financieel evenwicht wordt bewaakt.

We hadden in onze fractie verwacht, dat het schepencollege, zoals in een heel aantal andere gemeenten, een serieuze besparingsoefening zou doen en een aantal geplande kosten zouden geschrapt worden. En inderdaad men schrapt de nieuwe huisstijl en het nieuwe dienstverleningsconcept maar dan houdt het zo’n beetje op.

Extra kosten in tijden van crisis, is dat wel verantwoord?

En tegenover die beperkte besparing komt het college met een pak extra kosten,

  • De renovatie van Sint Martinus zal ons een 500.000€ extra kosten
  • De heraanleg van de technische dienst 350.000€ extra
  • De restauratie van de kerken in onze gemeente ; extra 450.000 €
  • Voor de nog te bouwen sportkeet zullen we ook nog eens 460.000€ extra mogen ophoesten.
  • De personeelskosten stijgen spectaculair naar 11 825.000€. Op het moment dat iedereen het met minder moet doen, zal Bonheiden nog extra personeel aanwerven. En dit heeft natuurlijk langdurige implicaties naar de toekomst toe. Onze personeelskosten liggen trouwens al een pak hoger dan in de ons omliggende gemeenten. De kostprijs per inwoner was in 2020 in Bonheiden 574,26 euro. In Keerbergen was  dit 531,53 euro , In Haacht 359,73 euro en in Tremelo slechts 347,37 euro. En dat was dus nog voor de extra aanwervingen in 2022 en 2023.

Bestuur rekent op extra twijfelachtige inkomsten

Om de rekening toch te laten kloppen, rekent men in onze gemeente op een heel aantal extra inkomsten vanuit hogere overheden en dan vooral op de extra inkomst vanuit de personenbelasting. Die stijgt, volgens de ontvangen ramingen, met 7,6 miljoen euro de komende 4 jaar maar het blijven wel ramingen.

In 2013 kregen we bijvoorbeeld 975.000€ minder dan de raming en in 2014 was de effectieve inkohiering bijna 1,3 miljoen minder dan op voorhand geraamd. Onze N-VA fractie vraagt dus de nodige voorzichtigheid aan de dag te brengen.

Bestuur rekent op 1 boete per inwoner per jaar via trajectcontroles

Daarvoor rekent men op een opbrengst van 508.000€ dit jaar en vanaf volgend jaar een extra opbrengst van ongeveer 800.000€.

De grootste bezorgdheid van onze N-VA fractie blijft het uitblijven van  een duidelijke beleidsvisie en toekomstbeeld om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen die op af komen.

  • Wat is onze lange termijnvisie op de vergrijzing die ook een impact zal hebben op onze gemeente?
  • Hoe pakken we op een duurzame manier de klimaatdoelstellingen aan?
  • Hoe zorgen we ervoor dat onze lokale economie kan floreren en dat onze inwoners aan het werk kunnen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat jonge gezinnen betaalbare woningen vinden in onze gemeente?
  • Hoe houden we onze gemeentefinanciën onder controle zodat we de toekomstige generatie niet opzadelen met een gigantische schuldenberg?

Tijd voor verandering, tijd voor gedragen beslissingen, tijd voor meer verantwoordelijkheidszin, tijd voor N-VA Bonheiden-Rijmenam.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is