N-VA ijvert voor een Bonheidens vrijwillig brandweerkorps en jeugdbrandweerkorps

Op 2 maart 2019, over deze onderwerpen: Bestuur en financiën, Welzijn

Onze fractieleider in de gemeenteraad "Guido Vaganée" deed een constructief voorstel naar de nieuwe burgemeester.

Spijtig genoeg heeft de nieuwe meerderheid het moeilijk met een constructieve oppositie en vonden ze onze voorstellen niet relevant... " gelezen in "het laatste nieuws": Als de stad Mechelen ons het vraagt zullen we het bekijken: dixit burgemeester Lode Van looy. 

Guido Vaganée: Wij werken verder voor de veiligheid van onze inwoners en hebben het dictaat van de stad Mechelen niet nodig om te besturen....

Hierbij ons voorstel:

Met de oprichting van brandweerzone Rivierenland heeft onze gemeente eindelijk een actieve rol gekregen in het brandweerbeleid. Onze gemeente kan nu mee beslissen over investeringen, visie en personeelsbeleid.

In België zijn er 18.000 brandweermannen en –vrouwen, waarvan 12.000 vrijwilligers. Zij helpen dag in dag uit mensen vanuit een van de 34 hulpverleningszones en vanuit de Brusselse brandweer. Wij zijn ervan overtuigd dat vele inwoners brandweerman of - vrouw kunnen worden als men er de nodige tijd en energie aan wilt besteden. Je engagement moet je tonen bij het afleggen van de federale geschiktheidsproeven. Als je deze tot een goede einde brengt, kan je met je Federaal Geschiktheidsattest (FGA) gaan solliciteren bij de zone van je keuze. Pas als je slaagt voor eventuele bijkomende aanwervingsproeven van de zone en ze je daar aannemen, kan men aan de werkelijke brandweeropleiding beginnen.

De nieuwe brandweerkazerne is een opportuniteit voor onze gemeente en onze inwoners.

Met de oprichting van de brandweerzone streven we naar een betere verdeling van beroeps en vrijwillige brandweermannen en -vrouwen over de volledige zone. Tot nu toe heeft onze gemeente nooit actief kunnen inzetten op aanwerving van brandweerpersoneel. Met de komst van de nieuwe kazerne kan onze gemeente burgers motiveren om zich als vrijwillige brandweerman of -vrouw aan te melden.

De bouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Nekkerhal garandeert tevens een betere bescherming van onze gemeente. Deze investering zal ervoor zorgen dat interventies ook in Rijmenam sneller kunnen gebeuren.

Op het ogenblik van hun benoeming dienen de vrijwillige brandweermannen (m/v) tijdens hun oproepbaarheidsdienst bereikbaar te zijn en zich ter beschikking te houden van de post waar zij tewerkgesteld worden zodat men zich, ingeval van een oproep, naar de post kan begeven binnen een termijn van 8 minuten na de oproep of mag de afstand van de woonplaats tot de kazerne niet groter zijn dan 5 km. Door het verplaatsen van de brandweerpost Rivierenland Mechelen is het voor onze inwoners nu ook mogelijk in te gaan op deze vacatures voor vrijwillige of/en vrijwillige brandweerman-vrouw.

Een instroom van Bonheidenaars en Rijmenammenaars in het brandweerkorps zal de betrokkenheid met werking van de brandweer , onze inwoners en het gemeentelijk veiligheidsbeleid enkel versterken.

Ook de jeugd kan aan de slag

Binnen onze zone zijn er twee jeugdbrandweerkorpsen: In Bornem en Boom.
De jeugdbrandweer Bornem is opgestart in 1995. Sinds de oprichting hebben ongeveer 19 jeugdleden de overstap naar de brandweer gemaakt.

Kinderen kunnen tussen 12 en 15 jaar aansluiten bij de jeugdbrandweer.
Dit nadat je een initiatiecursus hebt afgelegd. Deze start steeds in januari. Na 3 maanden wordt je geëvalueerd. Je hoeft niet in Bornem te wonen om lid te worden van deze jeugdbrandweer. Wel moet je in een van de gemeenten van onze zone wonen.

Er is geen lidgeld, maar het is wel de bedoeling dat de uitgangskledij en de laarzen zelf betaald worden.

Naast de tweewekelijkse bijeenkomsten, die meestal op zaterdag van 13u tot 16u doorgaan, zijn er nog een aantal extra activiteiten die de groepsgeest versterken.

Voorstel tot beslissing:

Onze N-VA fractie vraagt het volgende te beslissen:

  • Door het feit dat tegen het najaar de nieuwe brandweerkazerne in functie komt , deze opportuniteit te gebruiken en zo snel mogelijk samen met de brandweerzone een sensibiliseringscampagne op te zetten in onze gemeente voor de actieve rekrutering van (vrijwillige) brandweermannen en vrouwen.
  • Hoeveel tieners hebben niet de droom om zelf brandweerjongen of meisje te zijn? Daarom is de oprichting van een jeugdbrandweerkorps Bonheiden/Mechelen een goede zaak en tevens een goede investering in de toekomst. Wij vragen dat onze gemeente het voortouw neemt en samen met de Stad Mechelen en brandweerzone  Rivierenland start met de opstart van ons eigen jeugdbrandweerkorps in de post Mechelen/Bonheiden.
  • Strikt de afspraken te laten respecteren die gemaakt zijn in het kader van de oprichting van de brandweerzone in 2014. Bij de nieuwe berekening voor de gemeentelijke toelage mag enkel het inwonersaantal in rekening worden gebracht en de kost per inwoner moet gelijk zijn in elke deelnemende gemeente van de brandweerzone.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is