N-VA verdedigt de freedom of speech

Onze N-VA fractie ondertekent het principe van de vrijheid op meninguiting zoals beschreven in het Europees verdrag van de rechten van de mens.

De gemeenteraad is op lokaal vlak de plaats waar de democratie alle kansen moet krijgen en de vrijheid van mening een basiselement is om tot een eerlijk debat te komen.

Het college van Burgemeester en schepen voegde nochtans een bedenkelijk artikel toe in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

§5. Mondelinge vragen tijdens de gemeenteraadszitting mogen niet bedoeld zijn om nog niet ingenomen standpunten of mogelijke intenties van het college van burgemeester en schepenen of individuele leden ervan te kennen of af te dwingen. Evenmin mogen ze verplichten tot het maken van kostbare studies, enquêtes of opzoekingen.

Onze N-VA fractie doormiddel van Raadslid Wim Van der Donckt bracht het debat aangaande op gang en bekwam het afvoeren van het agendapunt op de gemeenteraad van februari ..

Op de gemeenteraad van Maart werd een aangepaste voorstel waar rekening werd gehouden met onze opmerkingen op de agenda geplaats en gestemd.

Definitie "vrijheid van meningsuiting":

Vrijheid van meningsuiting, op sociale media vaak verkort tot VvMU,is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar.

Vrijheid van meningsuiting wordt vaak beschouwd als een integraal concept in democratieën. De vrijheid om zonder angst voor vervolging je mening te kunnen uiten staat expliciet vermeld in de Universele verklaring van de rechten van de mens[2] en in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De wettelijke beperkingen op meningsuiting kunnen per rechtsstaat verschillen. Het Nederlandse strafrecht richt zich tegen smalend taalgebruik en aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad), maar minder of niet tegen obsceniteit of schendingen van goede smaak. 

Huishoudelijk reglement gemeenteraad zoals bepaald op de gemeenteraad van maart 2019:

https://www.bonheiden.be/huishoudelijk%20reglement%20gemeenteraad

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is