N-VA vraagt afschaffing dubbele belasting op riolering

Op 2 maart 2019, over deze onderwerpen: Bestuur en financiën, Leven & wonen

Gemeenteraadslid Karolien Huibers vraagt afschaffing dubbele belasting

Beste voorzitter en collega’s,

Onze N-VA fractie zou graag de belasting op de op het rioolnet aangesloten of aansluitbare woningen of gebouwen afschaffen.

Deze belasting werd in de gemeenteraad van 28/11/2001 vastgesteld met als argumentatie dat het niet meer dan logisch is dat de inwoners de uitgaven, die gepaard gaan met beleidsmaatregelen in hun voordeel helpen financieren.


In juni 2010 tekende Bonheiden echter een  Hidrorio -overeenkomst met watermaatschappij Pidpa die werd belast met het beheer, de aanleg en het onderhoud van ons rioleringsnetwerk. Hierdoor werd de belasting eigenlijk overbodig aangezien de aanleg en het onderhoud van de rioleringen werd uitbesteed. Tevens kan men hier spreken van een dubbele belasting voor de inwoners aangezien onze inwoners dit ook betalen via hun facturen van Pidpa.
Ook in de andere gemeente van de BODUKAP – zones bestaat deze belasting niet.

We zijn ons ervan bewust dat deze afschaffing een financiële impact zal hebben op de gemeentefinanciën met een vermindering aan inkomsten van ongeveer 100.000€.

Maar zijn er tegelijkertijd ook van overtuigd dat de administratieve rompslomp op de dienst financiën beduidend zal verminderen. Bovendien durven wij ervan uitgaan dat geen enkele fractie hier op de gemeenteraad onze inwoners graag dubbel wil laten betalen voor dezelfde service.

Onze fractie stelt dus concreet voor om met dit voorstel rekening te houden bij de opstelling van het meerjarenplan en de belasting bij de nieuwe vaststelling van de belastingen en retributies eind dit jaar niet meer op te nemen.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is