N-VA vraagt gemeente om het Moors Eclectisch bakhuisje te adopteren

Op 22 oktober 2020, over deze onderwerpen: Leven & wonen, Vrije Tijd

Een beetje historiek

Het bakhuisje aan de Oude Baan wordt in de inventaris erfgoed omschreven als:

Merkwaardig, leegstaand rechthoekig 19de-eeuws gebouwtje in een eclectische stijl met neomoorse en neotraditionele elementen, op het kadaster ingetekend vanaf 1865 na sloping van oudere gebouwen circa 1855. Mogelijk een bakhuisje van de Vredesteinhoeve.

Verankerde, baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met zijtrapgevels van drie treden telkens met drie overhoekse topstukken. Zijgevels met blinde, spitse hoefijzerboogvensters in omlijsting van gesinterde baksteen, gelijkvormige deur met houten latei en gedicht bovenlicht.

Het Bakhuisje is onderheven aan volgende juridische bescherming:
  • is aangeduid als beschermd monument Eclectisch bakhuis.  Deze bescherming is geldig sinds 22-12-2000
  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch bakhuisje. Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019
  • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Vallei van de Bruine Beek. Deze aanduiding is geldig sinds 31-08-2015

Voor erkend beschermd erfgoed bestaat er een principiële onderhoudsplicht, het ‘actief behoudsbeginsel’.

Het actief behoudsbeginsel betekent dat je tijdig werken uitvoert voor de instandhouding, de beveiliging, het beheer, de herstelling en het onderhoud. Het Onroerenderfgoeddecreet bevat een opsomming van handelingen die actief behoud mogelijk maken.

De gemeente is geen eigenaar

We weten dat de gemeente geen eigenaar is van dit bakhuis en dat de onderhoudsplicht bij de eigenaar ligt, maar toch kan ook de gemeente bij de eigenaar aandringen op onderhoud.

Wanneer de bevoegde ambtenaren een overtreding tegen het actieve behoudsbeginsel vaststellen, kunnen zij een PV opmaken en kan de eigenaar een boete krijgen of worden gestraft, afhankelijk van de ernst en de aard van de overtreding.

Het is de inspectie Erfgoed van het departement Omgeving die optreedt tegen deze overtredingen, eventueel ook de ‘gemeentelijke verbalisanten erfgoed’ (bevoegde ambtenaren) als Bonheiden die heeft. Het erfgoedbeleid van Bonheiden is ondergebracht in IGEMO, dat erkend is als ‘intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst’. Mogelijk hebben zij ook inspectiebevoegdheden voor erfgoed in hun takenpakket.

Besprekingen van vorige legislatuur met Kempens Landschap verderzetten

In de besprekingen met het “Kempens Landschap” tijdens de vorige legislatuur met betrekking van het domein Kasteel van Zellaer werd er ook gesproken over het bakhuis. Men ging toen bekijken hoe dit stukje Bonheidens erfgoed minimaal instant gehouden kon worden en eventueel zelfs gerestaureerd kon worden. Mogelijk kan er via deze weg ook een oplossing komen voor het bakhuisje.

Adoptie als troef om erfgoed te vrijwaren voor verval

In andere landen bestaat er ook de mogelijkheid dat een overheidsinstantie een gebouw “adopteert” zodat deze

instantie kan zorgen voor het onderhoud en restauratie met de nodige subsidies. Het zou ook zeker een optie kunnen zijn om deze mogelijkheid verder te onderzoeken.

Aangezien de tijd spijtig genoeg een enorme impact heeft op dit stukje geschiedenis dringt een dringende aanpak van dit dossier zich op.

Raadslid Karolien Huibers ( voormalige schepen erfgoed) vraagt aan het gemeentebestuur tijdens de gemeenteraad van oktober om dringend tot actie over te gaan  en het  Moors Eclectisch bakhuis aan de Oude Baan te vrijwaren voor de toekomst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is