N-VA vraagt oprichting troostmuur

Op 23 november 2022, over deze onderwerpen: Burgerlijke Stand, Cultuur & erfgoed, Erediensten en begraafplaatsen

Elk jaar komen er graven aan het einde van hun concessie. Jarenlang werden de zerken die het einde van hun looptijd bereikten volledig weggenomen, foto’s en versieringen incluis.

Hier willen wij graag verandering in brengen.

Troostmuur met Foto's

We willen een manier vinden om de overledenen wiens graf verwijderd wordt toch in herinnering te blijven houden. Daarom stellen wij voor om een troostmuur op te richten. Foto’s, die op de grafsteen van de overledenen hingen, worden op een muur opgehangen zonder datum of naam. Zo kunnen we hen een nieuwe, vaste rustplek geven op onze kerkhoven. En houden we de herinnering aan de overledenen levend.

Nabestaanden waarvan de dierbaren reeds ontgraven zijn of inwoners wiens familie elders - in binnen of buitenland - begraven werd en die toch een plek dichtbij willen om hun familielid te herdenken, kunnen een foto (afgedrukt op een keramische achtergrond) laten ophangen.  

Wij vinden het belangrijk dat wij als gemeenschap ruimte maken voor rouw en verlies en dus ook voor nieuwe herdenkingsrituelen.

Rouwen is een persoonlijk proces

Ons unaniem goedgekeurd en uitgevoerd voorstel ‘post naar de hemel’ is daar ook een mooi voorbeeld van. Het is belangrijk is dat iedereen, jong en oud kan rouwen op zijn of haar manier.  

Misschien is het dan ook interessant om samen te bekijken hoe we enkele rustbanken kunnen plaatsen op onze kerkhoven. Zo kunnen mensen die een bezoek brengen aan het kerkhof daar iets meer tijd doorbrengen om wat te mijmeren, herinneringen op te halen of een gesprek aan te knopen met andere bezoekers.

 

De N-VA fractie legt via haar raadslid Geert Teughels de volgende beslissing voor op de gementeraad van november 2022

Art. 1 De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om op onze twee begraafplaatsen een troostmuur op te richten.

Art. 2 De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om aldus het “Gemeentelijk huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging” aan te passen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is