N-VA wenst dat investeringstoelage aan sportclubs verdergezet wordt

Op 31 oktober 2022, over deze onderwerpen: 5. Duurzame Energie

Onze N-VA- fractie vroeg op de gemeenteraad  of de investeringstoelage ten gevolge van de energiecrisis en financiële crisis kan worden verdergezet. “Onze clubs hebben weinig middelen om te investeren”, luidt het bij gemeenteraadslid Geert Teughels .

In het strategisch meerjarenplan 2020-2025 wordt jaarlijks een investeringstoelage toegekend aan een sportclub die op gemeentelijke grond infrastructuur beheert. Die toelage werd door economische redenen aangepast, waardoor de sportclubs zelf minder hoeven te investeren. Zo konden vorig jaar verschillende clubs op een budgetvriendelijke manier investeren in ledverlichting.

Investeringskost

Sportclubs met eigen infrastructuur in beheer worden nu geconfronteerd met hoge investeringskosten, waardoor er opnieuw eigen middelen verloren gaan. Daar wil N-VA Bonheiden wat aan doen. “Het bestaande reglement gaat uit van investeringen die betrekking hebben op veiligheid en energiebeheer. Het betreft een financiële ondersteuning via een investeringsreglement waarbij de club geld investeert en de gemeente de helft van de factuur bijpast. Dat systeem werd gewijzigd naar een verdeelsleutel van 25 – 75%”, zegt raadslid Geert Teughels.

De club investeert dus 25 euro, de gemeente legt 75 euro bij. “Deze bedragen zijn immers al begroot. We willen nu dat dit systeem voor minstens twee jaar wordt doorgetrokken”, aldus Geert Teughels. “Collega-gemeenteraadslid en voormalig schepen van Sport Pascal Vercammen (Open Vld) introduceerde de tijdelijke aanpassing van de investeringstoelage. Door de coronacrisis en de financiële gevolgen hiervan werd de aanpassing dit en vorig jaar reeds met succes toegepast.”

Energiecrisis

“Door de energiecrisis en de financiële crisis worden die clubs opnieuw financieel getroffen en beschikken ze nog steeds niet over de vereiste middelen om veel te investeren”, aldus Teughels. “Daarom vragen we om deze aanpassing opnieuw voor een periode van twee jaar (2023-2024, red.) in te voeren, opdat er alsnog investeringen kunnen plaatsvinden. Zeker op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel wat sportclubs vragende partij.”

Unaniem goedgekeurd

Het punt werd unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad van oktober 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is