Ondersteuning onderhoud groengevels

Op 18 oktober 2021

De gemeente Bonheiden wil een groene gemeente zijn van kop tot teen

De gemeente Bonheiden heeft een project ingediend voor subsidie bij de Vlaamse overheid en krijgt hiervoor 196.800 euro

‘Bonheiden groene gemeente van kop tot teen’ - Gemeente Bonheiden

De gemeente Bonheiden wil 3418 m³ extensief groendak, 91 m² intensief groendak, 585 m² grondgebonden groengevel en 10 m² gevelgebonden groengevel aanleggen op verschillende publieke gebouwen. Die daken en gevels zullen aangelegd worden met bijvriendelijke streekeigen beplantingen met een verschillende bloeiperiode en die ook voedsel- en nestgelegenheid voor insecten en vogels bieden. Een insectenhotel en kunstvogelnesten zullen extra nestgelegenheid bieden.

De gemeente Bonheiden schenkt bijzonder veel aandacht aan groene verbindingen via verschillende initiatieven. Naast het voorzien van groendaken en -gevels op de eigen gebouwen, die te verbinden met extra groenaanplantingen op het openbaar domein tussen de locaties, stimuleert en activeert ze inwoners om ook groene stapstenen te creëren op daken via het organiseren van de samenaankoop en het plaatsen van infoborden bij de groendaken. Hierdoor ontstaat in de dorpskern een groen netwerk dat verkoelend werkt en extra waterbuffering voorziet in een verharde omgeving.

Subsidiebedrag: € 196.800

Groengevels als Bonheidense landmark

Voor nieuwbouwprojecten in de dorpskern het voorzien van een groengevel als voorwaarde in de vergunning is opgenomen en hierdoor ook particulieren bijdragen tot de algemene doelstellingen van het ingediende project.

 

Onderhoudskosten lopen op


Door de constructie op hoogte de onderhoudskosten( gebruik hoogtewerker) voor dergelijke groengevels snel oplopen.

 

Op de gemeenteraad van oktober 2021

De N-VA fractie vraagt aan het college van Burgemeester en schepenen om met de eigenaars/eigenaarsverenigingen in overleg te gaan om te bekijken hoe de gemeente op financiële en/of logistieke wijze kan bijdrage tot het instant houden van de groengevels.

 

Extra informatie:

https://omgeving.vlaanderen.be/vier-miljoen-euro-subsidie-voor-32-projec...

https://www.sempergreen.com/nl/oplossingen/groene-daken/subsidie/premies...

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is