Prikkelarme Kermisdag voor personen met een beperking

Op 24 september 2020, over deze onderwerpen: Vrije Tijd, Welzijn

PRIKKELARME KERMISDAG

 

Het is niet de eerste keer, en waarschijnlijk ook niet de laatste keer, dat wij vanuit onze fractie meer dan de gewone aandacht vragen voor de inclusiegedachte in onze gemeente.

Inclusie wil vooral zeggen dat mensen met een extra ondersteuningsnood als volwaardige burgers worden opgenomen in de maatschappij, in een maatschappij die bereid is zich aan te passen, zodat iedereen kan deelnemen aan elke activiteit.

Kermis is een feestelijk gebeuren voor iedereen ... Is dat zo?

In onze gemeente is het 5 keer kermis ( 2 x in Rijmenam en 3 x in Bonheiden)  iKermis is een feestelijk gebeuren voor iedereen, of dat zou het toch moeten zijn.

De realiteit is vaak anders.

Heel dikwijls kunnen kinderen en jongeren met een beperking niet optimaal genieten van een dergelijk dorpsfeest omdat attracties niet afgesteld zijn op hun mogelijkheden maar ook is een aangepaste omgeving belangrijk om ook voor deze doelgroep een volwaardige kermisbeleving te creëren.

Daarom roept onze fractie op voor een “kermis op maat” of zoals je wil “een prikkelarme kermisdag”.

Raadslid Marcel Claes bracht dit punt op de agenda van de gemeenteraad van 30 september  en vroeg aan het gemeentebestuur het volgende te beslissen:

Voorwerp gemeenteraadsbesluit:

De gemeente organiseert met ingang van de eerstkomende novemberkermis een “prikkelarme kermisdag” aangepast voor personen, inzonderheid kinderen en jongeren, met een beperking.
De gemeente geeft aan elke (Bonheidense) ingeschreven deelnemer 5 euro onder de vorm van kermisdukaten.
De gemeente voorziet, zeker bij die eerste keer, een locatie waar de deelnemers, na hun kermisplezier, kunnen genieten van een gratis drankje en enkele smoutebollen.
De gemeente bekijkt samen met de foorkramers of er geen extra aangepaste kermisattracties kunnen geplaatst worden   

inspiratie; http://www.grandcarrousel.be/fotos.p

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is