Ryanair moet belang van passagiers en personeel erkennen

Op 26 september 2018

Op donderdag 20 september ondervroeg Wim Van der Donckt minister Peeters over het brokkenparcours van Ryanair. Ryanair gaat er prat op een “no nonsense” bedrijf te zijn, zo valt te lezen op zijn website. De slogan van Ryanair luidt: “Eigenzinnig in vliegen”. Welnu, die eigenzinnigheid hebben zowel het personeel als de passagiers de jongste tijd kunnen ondervinden.

 

Wim wilde van de minister vernemen wanneer Ryanair nu eindelijk het Belgisch recht en niet langer het Iers - dat minder gunstig is - op zijn werknemers zal toepassen. Komt er een Belgische cao voor de Belgische werknemers? Houdt Ryanair zich aan de geldende regels van het stakingsrecht? Of de passagiers die getroffen werden door de stakingen tijdens de vakantie, correct werden vergoed? Welke maatregelen heeft de minister getroffen om het ongemak van de staking van vrijdag 28 september te minimaliseren? Kan de staking nog worden vermeden?

 

Minister Peeters antwoordde omstandig en toonde aan dat hij bij Ryanair heeft aangedrongen om ons arbeidsrecht zo snel als mogelijk toe te passen. De Sociale Inspectie wees de firma op zijn verplichtingen inzake het stakingsrecht. De minister blijft ook nauwgezet toekijken op de correcte vergoeding van de passagiers. Hij antwoordde echter niet of de staking van 28 september die blijkbaar nog maar alleen door het ACV wordt ondersteund, nog kan worden vermeden.

 

Wim vroeg daarom aan de minister om bij zijn “bevriende” ACV aan te dringen om de staking alsnog te laten varen in het belang van de passagiers.

Via onderstaande link kan U de repliek van Wim Van der Donckt op het antwoord van Peeters bekijken: https://www.facebook.com/wim.vanderdonckt/videos/10212285381397454/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is