Samenwerking met Het Pandschap

Op 18 oktober 2021, over deze onderwerpen: 3. Sociaal weefsel en OCMW

Leegstand en verborgen leegstand aanpakken

In onze gemeente is er een groeiende leegstand en/of verborgen leegstand van woningen
IGEMO/STEKR beheert de leegstandsregisters van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver. Bij het beheer horen taken zoals het opsporen van leegstand, het administratief afhandelen en beslissen over opname in en schrapping uit het register.


De sociale verhuurkantoren zijn constant op zoek naar panden.


Een huishouden in Bonheiden stootte gemiddeld 4,48 ton CO2 uit in het jaar 2019. Voor Antwerpen (Prov.) ligt dit gemiddelde op 3,69 ton CO2 en in het Vlaams Gewest op 3,78 ton CO2 per huishouden.

In vergelijking met de huishoudens in de provincie Antwerpen en Vlaanderen beschikt het gemiddelde huishouden in Bonheiden dus wel over een grote carbon footprint. Het gemiddelde huishouden in Bonheiden heeft anno 2019 een CO2 uitstoot die een gemiddelde Vlaamse woning in 2011 had.
De hoge energieprijzen vooral voor de mogelijke klanten van de sociale huurmarkt zijn een extra probleem idat aangepakt moet worden.


Renoveren is een duurzame oplossing voor minder energieverbruik


Nood aan meer sociale huurwoningen en het gebrek aan  capaciteit om leegstaande woningen te renoveren zijn de 2 problemen die men tegelijkertijd kan aanpakken.

Het Pandschap

Het Pandschap is een sociale onderneming die op zoek gaat naar panden op de privémarkt die leegstaan of in slechte staat zijn. De panden worden dan gerenoveerd tot kwaliteitsvolle en betaalbare sociale huurwoningen voor de meest kwetsbare mensen.

Het Pandschap was al enkele jaren actief in de regio rond Gent en breidt haar werking nu uit naar het Antwerpse, dankzij steun van de provincie Antwerpen. Samen willen ze hiermee de wachtlijsten op de sociale huurmarkt inkorten.

Dikwijls blijven woningen langer leegstaan  omdat men deze eerst moet renoveren alvorens met een gunstige EPC score op de markt te brengen. Het Pandschap kan hier een oplossing bieden.

Zij nemen alles in handen en ontzorgen je volledig als eigenaar, op voorwaarde dat het pand na renovatie sociaal verhuurd wordt.

Als je als eigenaar in zee gaat met Het Pandschap, hoef je je nergens iets van aan te trekken: de renovatie gebeurt volledig via Het Pandschap en de verhuur gebeurt via het sociaal verhuurkantoor. Voorwaarde is dat je je pand wel voor minstens negen jaar beschikbaar houdt voor de sociale woningmarkt.

 

Op de gemeenteraad van oktober 2021

De N-VA fractie vraagt op aangeven van haar provincieraadslid Christ’l Cottenie aan het college van Burgemeester en schepenen in overleg te gaan met Het Pandschap om te bekijken of dergelijke samenwerking oplossingen kan aanbieden voor het sneller renoveren van leegstaande woningen en tegelijkertijd het aandeel sociale huurwoningen kan verhogen in onze gemeente.

Extra info:

https://www.balen.be/nieuwsdetail/14020/het-pandschap-renoveert-jouw-lee...

https://pandschap.be/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is