Think Pink mondmaskers voor al onze inwoners

Op 23 april 2020, over deze onderwerpen: Welzijn

Als eerste Think Pink gemeente van het land wordt ons een uitzonderlijke opportuniteit aangeboden. Wij vragen aan het bestuur deze opportuniteit te verzilveren en over te gaan tot actie.

Think Pink gemeenten kunnen hun mondmaskers in bulk bestellen ( 3 maten: small, medium en large) aan een prijs van 2 euro stuk. Think Pink zorgt voor de verdeling en de voorfinanciering van de fabricatie en heeft een marge van 20 eurocent per maskers dat integraal gebruikt wordt voor de extra sensibilisering rond borstkanker tijdens deze coronacrisis.

Enkele andere Think Pink gemeenten gingen ons al voor en bestelden reeds voor hun inwoners deze Think Pink mondmaskers.


Acht Wase gemeenten werken samen om hun inwoners een gratis mondmasker te bezorgen. In totaal zijn er woensdag 265.660 mondmaskers besteld bij Think Pink, met een leveringstijd van twee weken.

Sint-Niklaas, Beveren, Lokeren, Temse, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Kruibeke en Waasmunster slaan de handen in elkaar om al hun inwoners gratis een mondmasker te bezorgen. In totaal gaat het om 265.660 mondmaskers, die woensdag met een groepsaankoop besteld zijn bij Think Pink. 

Mondmaskers voor al onze inwoners

In de media woedt al weken een discussie over mondmaskers. In de woonzorgcentra zijn er tekorten. In het nieuws zien we hele ladingen die teruggestuurd worden omdat ze niet geschikt zijn. Eerst waren ze nutteloos, nu zien we ze steeds vaker in het straatbeeld. Voor wie zijn ze echt nuttig?

Verschillende gezondheidsautoriteiten hebben de voorbije weken verschillende adviezen gegeven over de aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft tot verwarring heeft geleid. Daarom proberen we hier de wetenschappelijke kennis samen te vatten.

Ruwweg kunnen we drie soorten mondmaskers onderscheiden:

FFP-maskers: deze maken ze meestal uit wat steviger materiaal, waardoor ze zeer fijne deeltjes tegenhouden. Ze sluiten stevig aan rond de neus en de mond zodat alle lucht doorheen het masker gaat wanneer je ademt. De code FFP staat voor Filtering Face Piece. Er bestaan drie categorieën: FFP1, FFP2 of FFP3. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. FFP2 wordt het meest gebruikt.

Chirurgische maskers: dit zijn de klassieke maskers die vrij los voor de neus en de mond zitten. Dit type wordt gebruikt door chirurgen en ander operatiepersoneel tijdens operaties. Er kan lucht langs de zijkanten ontsnappen, maar ze houden wel de druppeltjes tegen die worden uitgehoest.

Zelfgemaakte, stoffen mondmaskers: deze zijn qua vorm vergelijkbaar met de chirurgische maskers, maar ze zijn iets minder efficiënt.

Ze voerden het wetenschappelijk onderzoek over mondmaskers vooral bij zorgverleners. Daarbij vergelijken ze doorgaans chirurgische maskers met FFP2-maskers. In een onderzoek tijdens de SARS-epidemie (2002–2003) bij zorgverleners vonden ze geen verschil in de bescherming tussen beide types. Ook studies, uit de Verenigde Staten en Canada, waarin ze het gebruik van mondmaskers vergeleken om luchtwegaandoeningen te voorkomen bij gezondheidswerkers, vonden geen verschil tussen de chirurgische en de FFP2-maskers: beide waren even doeltreffend. Dat werd nog eens bevestigd door een overzichtsonderzoek, gepubliceerd door het onafhankelijke Chinese Cochrane Center.

Ondertussen werd in een Zuid-Koreaans onderzoek voor het nieuwe coronavirus vastgesteld dat de klassieke chirurgische maskers de gezondheidswerkers goed beschermen: van de 35 gezondheidswerkers die een chirurgisch masker droegen, was er niemand na de blootstelling aan het coronavirus besmet. De meer gesofistikeerde FFP2-maskers blijven om die redenen bij voorkeur voorbehouden voor de zorgverleners die de Covid-patiënten op de intensieve zorg behandelen.

Voor burgers die zelf mogelijk besmet zijn met het coronavirus, kan het dragen van een masker nuttig zijn om te voorkomen dat je anderen besmet. Voor dit doel kunnen zowel chirurgische maskers als zelfgemaakte maskers worden gebruikt.

Als je niet besmet bent is het dragen van een masker waarschijnlijk niet nuttig, zeker niet als je voldoende afstand bewaart (anderhalve meter). Als dat niet mogelijk is of je voelt je comfortabeler met een masker, dan kan je een chirurgisch of zelfgemaakt masker dragen.

Mondmaskers en exit-strategie Lockdown

Nu de pandemie on kaart in gebracht en de risico’s onder controle kunnen gebracht worden kan het gebruik van mondmaskers voor bewoners een extra hulpmiddel zijn naast de andere hygienische maatregelen zoals afstand bewaren en handhygiene.

Op de website van de federale crisiscel Corona kan men een handleiding en patroon terugvinden voor het zelf maken van mondmaskers.

Voor de handige Harry’s kan dit een afdoende oplossing zijn. We moeten ons ook rekenschap geven dat het materiaal voor mondmaskers te maken ook niet altijd beschikbaar is. We vernemen van verschillende bronnen dat bvb elastiek en andere onderdelen moeilijk nog te bemachtigen zijn.

Om al deze bovenstaande redenen is de N-VA fractie voorstander om als lokaal bestuur onze inwoners met betrekking tot deze mondmaskerproblematiek bij te staan .

Think -Pink Mondmaskers.

Sinds 2013 draagt onze gemeente met fierheid het label Think Pink–gemeente.

Met dit label wil Think-Pink gemeentebesturen aanzetten om ook op lokaal niveau werk te maken van de strijd tegen borstkanker. “De gemeentebesturen staan het dichtst bij de burger. De communicatie is dan ook meestal bijzonder toegankelijk. Met de campagnes bereiken we jammer genoeg nog steeds heel wat vrouwen niet om zich tijdig te laten screenen. De participatiegraad van vrouwen in aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bedraagt amper 1 op 2. Met de steun van de gemeentebesturen kan dit anders en beter.

Ook vandaag in Coronatijden is sensibilisering rond de problematiek kanker en borstkanker essentieel. Door de quarantaine maatregelen is de behandeling en de screening van de doelgroep extra problematisch . De stichting tegen kanker maar ook organisaties zoals Think Pink die deze problematiek op internationaal niveau bewaken krijgen heel veel oproepen van bezorgde patiënten.

Elke extra bescherming kan levens redden. Mondmaskers horen bij dergelijke pandemie bij.

Think Pink als organisatie nam dan ook het initiatief om zelf haar netwerk in te zetten voor de fabricatie van mondmaskers. De fabrieken die ook de andere Think-Pink attributen maken hebben zich georganiseerd en zijn gestart met de massale productie van mondmaskers.

Als eerste Think Pink gemeente wordt ons een uitzonderlijke opportuniteit aangeboden.

Think Pink gemeenten kunnen hun mondmaskers in bulk bestellen ( 3 maten: small, medium en large) aan een prijs van 2 euro stuk. Think Pink zorgt voor de verdeling en de voorfinanciering van de fabricatie en heeft een marge van 20 eurocent per maskers dat integraal gebruikt wordt voor de extra sensibilisering rond borstkanker tijdens deze coronacrisis.

Enkele andere Think Pink gemeenten gingen ons al voor en bestelden reeds voor hun inwoners deze Think Pink mondmaskers.

Dubbele winst

  • Opportuniteit om op korte termijn mondmaskers te beschikking te stellen van de inwoners
  • Betrouwbare leverancier mondmaskers
  • Ondersteuning werking Think Pink

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is