Voorzitter Yonathan Bosman en lijsttrekker Guido Vaganée maken de balans op na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Op 23 december 2024, over deze onderwerpen: afdelingswerking N-VA Bonheiden-Rijmenam, Verkiezingen 2024

Voorzitter Yonathan Bosman en lijsttrekker Guido Vaganée maken de balans op na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Een sofagesprek.

Yonathan: “Dag Guido, na een stevige verkiezingsstrijd is het tijd om zowel terug te blikken op de campagne als vooruit te kijken naar de toekomst. Hoe kijk jij terug op zondag 13 oktober 2024?”

Guido: “Zoals je zelf zegt, moeten we misschien allen nog wat bekomen van een intensieve periode. Niet alleen de kandidaten, maar ook de vele medewerkers die mee hun schouders gezet hebben om de inwoners goed te informeren over de verschillende programma’s. Het spijtige is dat het resultaat van al dat werk niet is wat we gehoopt hadden.”

Yonathan: “De score van 28,7 procent is zeker een goed resultaat. We winnen 2,4 procentpunt en twee zetels. En onze score van maar liefst 39,5 procent voor de provincie mogen we ook niet vergeten.Maar …”

Guido: “ … maar het komt erop aan om de score om te zetten in beleid. Daarvoor kan je best aan de knoppen zitten. Het nieuwe decreet geeft het initiatiefrecht aan de grootste lijst, en dat maakte ons monddood tijdens de onderhandelingen. Enfin, onderhandelingen die er nooit geweest zijn. Door twee dwergen (cd&v en BR) op elkaar te zetten, creëerde men een reus
op lome voeten. De twee fracties hadden voordien samen tien zetels en houden er nu negen over. Significanter is dat de twee partijen bijna 25 procent van hun kiezers verloren, maar door deze constructie werden ze de grootste lijst waardoor ze wettelijk het initiatiefrecht kregen.”

Yonathan: “Met het nieuwe decreet was het ook de bedoeling dat de coalitievorming anders zou verlopen. Een georganiseerde manier van werken met de aanstelling van de stemmenkampioen van de grootste lijst als formateur, die veertien dagen de tijd krijgt om een coalitie op de been te brengen. Dat om te vermijden dat er op verkiezingsavond holderdebolder een coalitie wordt gevormd, al dan niet tegen de grootste partij (zoals eerder vaak gebeurde). Dan zou je verwachten dat de aangestelde formateur (Lode Van looy) de tijd neemt en de beleefdheid heeft om alle partijen uit te nodigen voor een verkennend gesprek? En zeker ons, de N-VA, als grootste partij, partij met de grootste zetelwinst en partij van de absolute
stemmenkampioen. Want jij had van alle kandidaten de meeste voorkeurstemmen.”

Guido: “Dat zou je toch denken hé! Het is een gebrek aan respect. Niet enkel voor elkaar als politici, maar ook voor de inwoners die de moeite deden om te gaan stemmen. Dat versterkt alleen maar mijn vermoeden dat alles op voorhand al afgesproken was: enkel besturen met de N-VA als het echt niet anders kon. Het buitenspel zetten van de N-VA was duidelijk het
gemeenschappelijk doel van de huidige meerderheid.”

Yonathan: “Nochtans, met ons programmapunt ‘De Raad van alle burgers’ hadden we de deur naar iedereen open gezet. Een boodschap die we op verkiezingsavond nogmaals herhaald hebben naar de andere partijen. Maar om een brug te kunnen slaan moeten beide partijen van goede wil zijn. En daar ontbrak het de huidige meerderheidspartijen duidelijk aan. We kunnen het verleden niet veranderen en moeten naar de toekomst kijken. En dan is de grote vraag: hoe moet het nu verder?”

Guido: “Onze raadsleden hebben hun eed afgelegd voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, alsook onze drie raadsleden van het bijzonder comité voor de sociale dienst. We staan klaar om met die gemotiveerde ploeg onze opgelegde oppositierol krachtdadig op te nemen. Dat zal net zoals de voorbije legislatuur opkritische en constructieve wijze gebeuren. Altijd gebaseerd op feiten en gedragen door dossierkennis. Tegelijkertijd maken we de komende jaren werk van een verstandige generatiewissel richting 2030.”

Yonathan: “Over generaties gesproken: toch even vermelden dat we het jongste gemeenteraadslid in onze rangen hebben. Jef Jacobs (20 jaar) is de junior van de raad. N-VA Bonheiden-Rijmenam is er voor alle inwoners en alle leeftijdscategorieën. En niet alleen op lokaal niveau.
Sinds 5 december heeft N-VA Bonheiden-Rijmenam met Wim Van der Donckt opnieuw een federaal parlementslid. Een sterke vertegenwoordiging op verschillende beleidsniveaus, ondersteund door een gemotiveerde bestuursploeg. Dat stemt me heel positief voor de toekomst.”

Guido: “We moeten positief naar de toekomst kijken, want de burgers rekenen op ons. Ik kan maar één boodschap geven: beste inwoners blijf ons volgen en spreek ons aan, want wij zijn uw vertegenwoordiger in het beleid van Bonheiden en Rijmenam.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is