Waterlekdetectie

Op 19 februari 2021

 

Blue Deal

De bestrijding van droogte en waterschaarste vormen als deel van de Blue deal één van de hoekstenen van het Vlaamse relance plan Vlaamse Veerkracht.

Met de blue deal investeert de Vlaamse regering bijna een half miljard euro om van Vlaanderen opnieuw “een spons met natuur dicht bij de mensen” zodat er voldoende water blijft stromen uit de kraan van de mensen en de bedrijven.

 

De beste maatregel tegen waterschaarste blijft echter onnodig waterverbruik te beperken.

Een artikel in de zakenkrant De Tijd berichtte onlangs over de Brusselse start-up Shayp die een sensor hebben ontwikkeld die op de watermeter gemonteerd wordt waardoor deze “slim” wordt en alarm kans slagen indien het waterverbruik verdacht toeneemt.

De start-up telt intussen meerder grote klanten waaronder de stad Brussel en verschillende scholengroepen in Vlaanderen.

Besparing van 500 miljoen liter water

In de 1000 gebouwen waar de sensor geïnstalleerd werd bespaarde het toestel 500 miljoen liter water.

De investering in de lekdetectie verdient zich terug via de waterfactuur. De gemiddelde besparing bedraagt 20%

Ook de gemeente Bonheiden kan hierin haar rol spelen

Gezien de strijd tegen waterschaarste een absolute topprioriteit is , lijkt het ons logisch dat ook Bonheiden meegaat in de strijd tegen waterverspilling en de nodige maatregelen neemt om onnodig  waterverbruik tegen te gaan.

Gemeenteraad 24 februari 2021

Onze N-VA fractie vroeg op de gemeenteraad van 24 februari 2021 aan het gemeentebestuur dan ook om:

Artikel 1 :Het waterverbruik van het gemeentelijk patrimonium in kaart te brengen

Artikel 2 :Contact te leggen met de onderneming Shayp of een gelijkaardige firma met de vraag om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om de watermeters in alle gebouwen van het gemeentelijk patrimonium uit te rusten met een lekdetectie sensor.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is