Wim Van der Donckt schudt minister Peeters wakker over uitvoering regeerakkoord

Op 8 maart 2018

Wim Van der Donckt stelde in de commissie Sociale Zaken een reeks vragen aan minister van Werk Peeters. Zo kwam de problematiek van de verdere harmonisering van de statuten arbeider-bediende, de implementatie van de glijdende werktijden, de uitzendarbeid voor onbepaalde tijd … aan bod.

Wim polste eveneens naar de invoering van lonen op basis van competenties en prestaties in plaats van anciënniteit. Omdat het regeerakkoord ernaar streeft dat werknemers in de toekomst een loon ontvangen “dat meer overeenstemt met hun competenties en productiviteit, in plaats van een loutere lineaire toename in functie van leeftijd en anciënniteit”, was het antwoord van de minister bedroevend: “Geen enkele sector heeft tot op heden het specifieke initiatief genomen om mij een antwoord te bezorgen of om iets te ondernemen.” En verder stelde Peeters dat “loonvorming een materie bij uitstek is voor het sociaal overleg.” M.a.w. de minister steekt zich weg onder de paraplu van het sociaal overleg. Zijn houding staat in schril contrast met onze attitude om zo snel mogelijk loonschalen in te voeren op basis van competenties en verantwoordelijkheden in plaats van anciënniteit. Dit N-VA-uitgangspunt wordt overigens deze week bijgetreden door een studie van de Vlerick Business School. Vijftigers verdienen gemiddeld 19% meer dan dertigers in dezelfde functie. Voor bedrijven is dan ook het veel goedkoper jonge mensen aan te nemen en de dure vijftigplussers worden alzo uit de markt geprijsd.

Ook de hervormingen van de sociale verkiezingen in 2020 kwamen ter sprake. Het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden heeft immers gevolgen voor de sociale verkiezingen die nog steeds een onderscheid kennen tussen de kiescolleges voor arbeiders, bedienden, jongeren en kaderleden. Opnieuw kreeg Wim een teleurstellend antwoord: de sociale partners hebben “geen consensus bereikt om een harmonisering van de statuten te verwezenlijken met het oog op de sociale verkiezingen 2020.” Alweer werd de paraplu van het sociaal overleg geopend.

Conclusie: minister Peeters heeft nog veel werk voor de boeg! N-VA zal bij monde van Wim de minister het vuur aan de schenen blijven leggen, zodat het regeerakkoord wordt uitgevoerd en de zon van verwezenlijkingen fel schijnt om de paraplu van Peeters gesloten te houden.

 

Geïnteresseerde lezers verwijzen we graag door naar onderstaande link, waar men de vragen en antwoorden in extenso kan lezen: http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic827.pdf.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is