Dringende hervormingen arbeidsmarkt noodzakelijk

Op 16 juli 2018

Tijdens de plenaire vergadering van 12 juli toonde Wim Van der Donckt zich een bezige bij. Hij stelde twee vragen aan de minister van Werk Peeters. De eerste vraag handelde over de SWT-regeling bij Carrefour en de tweede over de nakende arbeidsdeal.

 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters leverde een negatief advies af over de SWT-regeling bij Carrefour. Ondertussen werd er in Wallonië en in Brussel wel groen licht gegeven. Op basis van deze adviezen moet minister Peeters nu SWT al dan niet goedkeuren.

Na een ontwijkend antwoord van minister Peeters stelde Wim dat SWT totaal overbodig is op een moment van krapte op de arbeidsmarkt, haaks staat op de filosofie van het regeerakkoord en een totaal verkeerd signaal in de wereld stuurt:

1.      Het toestaan van brugpensioen is onlogisch als men weet dat er momenteel meer dan 50.000 vacatures in Vlaanderen zijn waarvan bijna de helft geen enkele opleiding vereist. Dit systeem werd ooit ingevoerd toen er veel werklozen waren en weinig vacatures. Nu de situatie totaal omgekeerd is, is dat toch niet meer verdedigbaar?

2.      Hoe verkoop je deze SWT aan +56 jarige werknemers die nog wel 10 jaar moeten werken en hoe motiveer je +56 jarige werklozen die door de arbeidsbemiddeling worden aangespoord om nog een interessante job te vinden?

3.      Het federale regeerakkoord voorziet in de versnelde uitdoving van het SWT-stelsel.

Het verschil in advies tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds bewijzen dat we leven in een communautaire tweestromenland. De N-VA wenst dan ook dringende stappen richting defederalisering van de arbeidsmarkt om homogene bevoegdheidspakketten te creëren, zodat Vlaanderen zijn economisch lot in eigen handen kan nemen.

 

Via onderstaande link kan U de repliek van Wim Van der Donckt op het ontwijkende antwoord van Peeters bekijken: https://twitter.com/i/status/1017423093390823424

 

In de tweede vraag polste Wim naar de engagementen van Peeters om versneld werk te maken van de uitvoering van het regeerakkoord in het vooruitzicht van de arbeidsdeal.

Omdat de minister zijn pijlen al te veel richtte op de activering, begeleiding en opleiding van werklozen - een pure Vlaamse bevoegdheid - vroeg Wim aan minister Peeters eerst voor de eigen deur te vegen: de onuitgevoerde engagementen van het regeerakkoord vormen een regelrechte waslijst en minister Peeters draagt persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de niet-uitvoering ervan! Een versnelde uitvoering ervan zijn noodzakelijk om onze arbeidsmarkt te hervormen en te moderniseren om volk, volk en volk aan het werk te krijgen.

 

Via onderstaande link kan U de repliek van Wim Van der Donckt op het ontwijkende antwoord van Peeters bekijken: https://twitter.com/i/status/1017426754284261376

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is